fot. MŚ |
MŁODA KAPUSTA Z NUTKĄ CHILLI | lekka, wiosenna, oczyszczająca
inspirowałałam się tym przepisem od Potrawy Półgodzinne
Składniki:
- główka młodej kapusty
- łyzka masła klarowanego
- pół szklanki wody
- pęczek szczypioru (im twardszy tym lepszy)
- pęczek koperku (może mieć twarde łodygi)
- przyprawy (co najmniej po łyżeczce): majeranek, gałka muszktałowa, słodka papryka, kurkuma, chilli w płatkach (ewentualnie pieprz cayenne)
- sól/pieprz
- sok z połowy cytryny
Kapustę szatkujemy na małe kawałki, wrzucamy do garnka o grubym dnie, w którym chwilę wcześniej rozpuszczamy łyżkę klarowanego masła lub innego dobrego oleju (np. rzepakowego). Kiedy kapusta spokojnie się nam dusi na co najmniej średnim ogniu, kroimy szczypior w duże kawałki (jeżeli mamy dymki też je szatkujemy). Dorzucamy szczypior do kapusty, jeżeli czujemy, że garnek już się zagrzał dolewamy wodę i kładziemy pokrywkę.
Twarde części kopru kroimy na kawałeczki i dorzucamy do kapusty, wszystko solimy i posypujemy pieprzem, mieszamy. Po chwili dodajemy przyprawy (oprócz kurkumy) oraz jeszcze więcej soli. Dusimy tak kapustę ok. 10/15 min, kiedy zacznie mieknąć, dodajemy pozostały koperek i kurkumę oraz jeszcze trochę soli. Zostawiamy na ogniu jeszcze ok. 5 min. po czym dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
Według mnie najlepiej smakuje po paru godzinach kiedy już "naciagnie". Nie zapomnijcie o łyżeczce chilli, która nadaje kapuście fajnego smaczku, do dzieła Dzikusy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz