Najtrudniej jest zacząć, później już jakoś leci ;) Tak samo
jest z pierwszym krokiem w zdrowszy sposób odżywiania. Z reguły nosimy się z
taką myślą dłuższy czas, nasze ciało daje nam sygnały, że coś jest nie tak. Na
początku je ignorujemy, zwalamy winę na przesilenia, złą pogodę czy też inne
stresy. Niestety przychodzi taki moment, w którym musimy przyznać, że najwyższy
czas coś zmienić. A wtedy na Waszej drodze pojawiają się… Dziki Naśladowca oraz Kuchenne Kreacje!
fot. MŚ |
A tak już całkiem na serio, kwestia startu w zdrowie była
przewodnim tematem naszego ostatniego wykładu, który odbył się w Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej. Podczas spotkania mówiłyśmy wraz z Anią Motak o
tym dlaczego warto zmienić coś w swojej codziennej diecie, o tym, że zdrowy
sposób życia nie jest tym samym co odchudzanie się, a wręcz nie ma z nim nic
wspólnego.
fot, T. Kłodowski
Zdradziłyśmy też mroczne tajemnice żywności przetworzonej,
powiedziałyśmy o źródłach tłuszczów trans, azotanów oraz o konsekwencjach zbyt
dużej ilości białka pochodzenia zwierzęcego w codziennej diecie.
Nie zostawiłyśmy jednak naszych słuchaczy z niczym oprócz
strachu ;) Przekazałyśmy rzetelną wiedzę dotyczącą tego czym są pełnoziarniste
zboża, naturalne słody, oleje tłoczone na zimno, kasze oraz wyjaśniłyśmy
dlaczego jedzenie produktów sezonowych jest ważne.
Pod koniec spotkania podczas, którego słuchacze mieli
możliwość zapoznania się, z czasem nowymi dla nich produktami, które na co
dzień powinny zagościć w ich kuchni, które „pożyczone” z działu ze zdrową
żywnością Zielonego Centrum czekały na nich, w sali wykładowej, powiedziałyśmy
o czymś jeszcze…
Możesz odżywiać się arcyzdrowo, ale jeżeli żyjesz w ciągłym pośpiechu, stresie, nie wysypiasz się to nie będziesz w stanie osiągnąć najwyższej zdrowotnej formy. Namawiałyśmy do zwolnienia, próby poczucia „tu i teraz”, które tak zgodne jest, z filozofią Slow Food propagowaną przez nas oraz Restaurację Zieloną, która mieści się przy Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej. Wiedzieliście, że wszystkie dania robią na miejscu ,nie używają półproduktów, ani sztucznych dodatków do żywności? Ta informacja bardzo pozytywnie nas zaskoczyła J
Po tych wszystkich mądrościach wraz z zainteresowanymi
zeszłyśmy na dział ze zdrową żywnością gdzie dzieliłyśmy się swoją wiedzą
dotyczącą produktów, które się tam znajdują, a jest ich niemało!
Serdecznie zapraszamy na kolejne wykłady, które będą miały
miejsce w Zielonym Centrum Galerii Ogrodniczej. Następne spotkanie odbędzie się
już w marcu, dowiecie się od nas jak efektywnie przejść z czasu zimowego w
wiosenny, jakie produkty o tej porze roku są dla nas najlepsze, dowiecie się
też czym jest równowaga kwasowo-zasadowa , poznacie także różne sposoby na
wiosenne oczyszczanie. Zapraszamy!
|
:)
OdpowiedzUsuńRelacja z tego spotkania jest bardzo ciekawa. Warto promować zdrowe odżywianie.
OdpowiedzUsuńTakie warsztaty są wartościowe.
OdpowiedzUsuńWartościowa wiedza to również ta mówiąca jak odzyskać byłą.
OdpowiedzUsuń