fot. MŚ |
ŚLIWKI POD PIERZYNKĄ | bez cukru, mleka i jajek
Składniki:
z podanej ilości wychodzi ok. 4 średnich porcji
- średni słoik powideł śliwkowych bez cukru lub: Wasze ulubione świeże owoce (oby sezonowe czyli zbytniego wyboru nie ma ;), lub duszone np. jabłka, albo inne przetwory, które zalegają Wam na półce, generalnie chodzi o smaczny owocowy spód
- kleik ryżowy z ilości ok. 100/120 g brązowego ryżu (chodzi o pastę ryżową, którą można otrzymać z bardzo długo gotowanego ryżu, ja moją mam ze specjalnej maszyny do mlek roślinnych)
- woda lub ewentualnie mleko roślinne
- płatki migdałowe
- wiórki kokosowe
- cynamon
Zaczynamy od ryżu, który gotujemy na wodzie lub na wodzie z mlekiem roślinnym, aż do otrzymania kleiku/pasty ryżowej, jak zwał tak zwał ;)
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150/160 st., średniej wielkości naczynie żaroodporne smarujemy delikatnym tłuszczem. Na jego dno wykładamy powidła śliwkowe lub inne pyszności, które lubimy (np. duszone jabłka z cynamonem). Na wierzch układamy kleik ryżowy, posypujemy go cynamonem i płatkami migdałowymi.
Wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 min. Po wyjęciu posypujemy wiórkami kokosowymi. Gotowe, smaczne i zdrowe!
fot. MŚ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz