Polski klasyk tak zdrowy i pyszny, a jaki prosty! Młoda
kapusta już niedługo się z nami pożegna dlatego warto jeszcze spróbować tej
prostej, a jakże smacznej surówki. Zapraszam!
fot. MŚ |
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY | naturalna, prosta i zdrowa
Składniki:
- ½ główki dużej lub 1 mała młoda kapusta
- 2-3 łyżki oleju lnianego lub innego ulubionego
- ok. 1 łyżeczki soli kamiennej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- szczypta ksylitolu
- 1 pęczek koperku poszatkowany
- opcjonalnie: 1 mała marchewka starta na drobnych oczkach
Kapustę szatkujemy na drobno, polewamy olejem oraz posypujemy solą, wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeżeli zdecydowaliście się na marchewkę dodajcie ją. Odstawiamy na minimum 15, maksimum 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę ksylitolu, a na koniec poszatkowany koperek. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosmaczamy jeśli trzeba, pasuje idealnie jako uzupełnienie obiadu :)
- 2-3 łyżki oleju lnianego lub innego ulubionego
- ok. 1 łyżeczki soli kamiennej
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- szczypta ksylitolu
- 1 pęczek koperku poszatkowany
- opcjonalnie: 1 mała marchewka starta na drobnych oczkach
Kapustę szatkujemy na drobno, polewamy olejem oraz posypujemy solą, wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeżeli zdecydowaliście się na marchewkę dodajcie ją. Odstawiamy na minimum 15, maksimum 30 minut. Dodajemy sok z cytryny, szczyptę ksylitolu, a na koniec poszatkowany koperek. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie dosmaczamy jeśli trzeba, pasuje idealnie jako uzupełnienie obiadu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz