W tych ogórkach zakochałam się od pierwszego spróbowania.
Tak bardzo, że udało mi się wyciągnąć przepis na nie od pierwowzorczyni. Trochę
pozmieniałam i wyszło z tego całkiem zdrowe, ogórkowe szaleństwo na ostro.
Sprawdzają się świetnie jako dodatek do obiadu, przystawka imprezowa, albo
jeden ze składników np. spring rollsów lub sushi. Sprawdźcie sami!
fot. MŚ |
OGÓRKI PO TAJSKU | pyszne, ostre, naturalne
Składniki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 4 łyżki drobnej soli kamiennej
- 2 główki czosnku obranego z łupinek
- 8 łyżek oleju ryżowego
- 2 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżeczki płatków chilli
- 0,4 kg ksylitolu
Ogórki kroimy wzdłuż na 8 części, zaczynamy od jasnej do ciemnej strony. Tak przygotowane zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 8 godzin. Po tym czasie odcedzamy je, zasypujemy chilli i obranym czosnkiem. Olej zagotowujemy i zalewamy nim wcześniej przygotowane ogórki, następnie zagotowujemy ocet wraz z ksylitolem i dodajemy do ogórków, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zaprawę zostawiamy na minimum 12 godzin.
- 4 łyżki drobnej soli kamiennej
- 2 główki czosnku obranego z łupinek
- 8 łyżek oleju ryżowego
- 2 szklanki octu ryżowego
- 2 łyżeczki płatków chilli
- 0,4 kg ksylitolu
Ogórki kroimy wzdłuż na 8 części, zaczynamy od jasnej do ciemnej strony. Tak przygotowane zasypujemy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 8 godzin. Po tym czasie odcedzamy je, zasypujemy chilli i obranym czosnkiem. Olej zagotowujemy i zalewamy nim wcześniej przygotowane ogórki, następnie zagotowujemy ocet wraz z ksylitolem i dodajemy do ogórków, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zaprawę zostawiamy na minimum 12 godzin.
Po upływie tego czasu przygotowujemy wyparzone wrzątkiem
słoiki i nakrętki. Piekarnik nastawiamy na 100 stopni, wkładamy do niego słoiki
wraz z nakrętkami. Po ok. 10 minutach delikatnie je wyciągamy, przekładamy do
nich ogórki wraz z zalewą. Pasteryzujemy ok. 5 minut, ale nie zagotowujemy, voilà!
O na ostro, to lubię :)
OdpowiedzUsuńostre kiszonki
OdpowiedzUsuń