W sklepach ze "zdrową żywnością" roi się od gotowych bezglutenowych miksów, które kuszą obietnicą udanego wypieku. Najbardziej podobają mi się gotowce na chleb, które z pełnoziarnistością nie mają wiele wspólnego natomiast obfitują w ulepszacze, spulchniacze itp. świństwa. Powiem tak, gluten jest zdrowszy od tego! Z drugiej jednak strony zgadzam się, że posiadanie na stanie pięciu różnych mąk nie jest dla każdego z Was. Z pomocą przychodzę zatem ja, ze sprawdzonym bezglutenowym mixem, którego z powodzeniem możecie używać do wszystkich wypieków (nie próbowałam jeszcze chleba) na słodko i słono.
|
fot. MŚ |
MIX BEZGLUTENOWYCH MĄK | uniwersalny, pełnoziarnisty, nieoczyszczony
inspirowałam sie przepisem z książki "Słodki sposób na alergię" M.Kalemby Dróżdż, autorki bloga Trochę Inna Cukieria
Składniki:
- 3 szklanki mąki ryżowej (z brązowego ryżu)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gumy ksantowej
*
Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy w szczelnie zamkniętym słoju, u mnie szklany :)
*sprawdziłam gumę ksantową i nie boję się jej używać, dowody poniżej :)
|
fot. MŚ |
|
fot. MŚ |
ooo, bardzo ciekawy wpis, bo te sklepowe mixy, to faktycznie nie najlepsze na dłuższą metę. A tu fajne i proste składniki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy, Maugo&Paszko
naprawdę fajnie się sprawdza :)
Usuńmieszanka supcio! upiekłam już na niej chleb! Aleksandra
OdpowiedzUsuńsuper, ja jeszcze nie próbowałam, ae skoro mówisz, że działa :)
Usuńa jaką mąką mogłabym zastąpić w tej mieszance mąkę ryżową ? niestety alergia wyklucza ryż ?
OdpowiedzUsuńspróbuj podwójna ilością jaglanej
UsuńWitam. Mam jeszcze pytanie o ten mix mak czy próbowała piec Pani na nim bułeczki? Do czego najczęściej tego mixu mogłabym użyć? Pozdrawiam serdecznie 😊
OdpowiedzUsuńrobiłam na nim jagodzianki, proszę spróbować z bułeczkami, powinno być ok!
UsuńCześć :)
OdpowiedzUsuńMożesz jakoś odnieść się do tego wpisu:
http://memeslife.pl/artykul-990,guma-ksantanowa-to-nic-innego-jak-sfermentowany-cukier-ze-zmutowanej-kukurydzy.html
po przeczytaniu boję się wyjść z domu! :) powoływałam się na dostępne żródło wiedzy, które załączyłam na zdjęciach, chciałabym wierzyć, że produkt, o którym piszą to część innych produktów przetworzonych, guma, którą dodaję kupowana jest osobno, w małych woreczkach, nie jest to gotowy mix mąk
UsuńMoże zamiast gumy mielone nieodtłuszczone siemie lniane?
OdpowiedzUsuńnie jestem pewna, ale musisz spróbować i dać znać :)
UsuńA zmiana maki ryzowej na kasztanowa lub kokosowa wchodzi w gre???bo tylko te moge😞
OdpowiedzUsuńno coś pysznego
OdpowiedzUsuń