Patent z wędzonym tofu tak dobrze wpisał się w moje kulinarne
smaki, że powtarzam go z radością, baaardzo dziękuję za niego Piotrkowi Henschke, który mi go zaserwował. A wracając do naszego bigosu powiedzcie
sami czy może być coś lepszego od połączenia ultrazdrowego jarmużu, pysznych i pełnych
likopenu pomidorów (nie ketchup nie jest „zdrowy”) oraz aromatycznego źródła
białka jakim jest tofu? Pewnie coś tam by się znalazło, ale ten „bigos” jest
naprawdę ekstra!
P.S. 28 marca 2015 we Wrocławiu odbędzie się Henschke Festival, sprawdźcie to!
fot. MŚ |
JARMUŻOWY BIGOS Z WĘDZONYM TOFU | prosty, pyszny i zdrowy
inspirowałam się tym przepisem od Kwestia Smaku
Składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 mała cebula
- kostka wędzonego tofu dobrej jakości
- min. 250g jarmużu
- kartonik, puszka lub ok. 250ml passaty pomidorowej
- przyprawy: wędzona papryka, majeranek, inne ulubione
- sól/pieprz
- 1 mała cebula
- kostka wędzonego tofu dobrej jakości
- min. 250g jarmużu
- kartonik, puszka lub ok. 250ml passaty pomidorowej
- przyprawy: wędzona papryka, majeranek, inne ulubione
- sól/pieprz
Na łyżce masła szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę,
następnie dodajemy pokrojone w kostkę lub „podarte” na kawałki tofu. W
międzyczasie nastawiamy pełen czajnik wody, którą zagotowujemy.
Jarmuż „obieramy z łodygi”, a jego liście w kawałkach
wrzucamy na sitko. Kiedy tofu zacznie pachnieć na patelnię wlewamy pomidory i
wszystko dokładnie mieszamy.
Liście jarmużu na sitku, nad zlewem dokładnie przelewamy
wrzątkiem tak żeby wszystkie się sparzyły, wytrząsamy z nich wodę i dodajemy do
reszty produktów na patelni. Całość mieszamy, dodajem przyprawy oraz sól i pieprz, gotowe!
Jeden z najlepszych wegańskich przepisów na jakie natrafiłem! Gratulacje na Pomysłodawcy.
OdpowiedzUsuńpodziękowanie dla Mistrza :)
Usuń