fot. MŚ |
KRUCHA TARTA DYNIOWA | bezglutenowa, bezjajecznomleczna, bezcukrowa, wegańska
inspirowałam się tym przepisem od MEDYtuJEMY
Składniki:
SPÓD:
- 200g mąki gryczanej
- 50 g mąki jaglanej
- 1 szklanka orzechów ziemnych prażonych niesolonych
- 100g oleju kokosowego
- parę łyżek ksylitolu lub syropu z agawy
- szczypta soli
MASA:
- 1/4 średniej wielkości dyni Muscat de Provence (to ta zielona, ewentualnie z pomarańczonymi plamami)
- trochę wody do duszenia dyni
- 3/4 szklanki mleka kokosowego (najlepiej gęstej jego części)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- przyprawy: cunamon, kardamon
- ksylitol lub inny słód do smaku
- opcjonalnie do podania: powidła śliwkowe lub inne tak samo dobrze pasujące oraz owoce do dekoracji u mnie padło na phyllis
Dynię obieramy ze skóry i dusimy wraz z odrobiną wody w garnku o grubym dnie, musi być naprawdę miękka, jeżeli zajdzie taka potrzeba podlewamy wodą. Średniej wielkości formę na tartę (najlepiej taką z "wyciskanym" spodem, wtedy ciasto mniej się kruszy i wygląda bardziej estetycznie, zrobiłam tak za drugim razem ;)) smarujemy tłuszczem, a piekarnik włączamy na 180st. termoobieg.
Mąkę łączymy z pozostałymi składnikami czyli orzechami, olejem kokosowym i solą, miksujemy na masę, którą wykładamy foremkę, robimy rant i pieczemy ok. 10-15min, aż ciasto się zarumieni, a rant zbytnio nie przypiecze.
W międzyczasie nasza dynia już na pewno zmiękła, dodajemy do niej mleko kokosowe, wybrany słód, przyprawy i miksujemy na drobną masę. Przelewamy trochę do miseczki, łączymy z mąką (możemy też zmiksować żeby nie powstały grudki) i taki mix dodajemy do reszty dyni, wszystko dokładnie mieszamy (a najlepiej miksujemy takim ręcznym blenderem) żeby nie zrobiły się grudki i jeszcze chwilę podgrzewamy, aż masa stężeje. Jeśli wg Ciebie masa jest wciąż zbyt leista (choć nie powinna być) możesz dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.
Masę wylewamy na wcześniej upieczony spód i wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy kolejne 15-20 min. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia, możemy nawet wystawić na balkon ;) Przed podaniem dekorujemy owocami i powidłami (moje ciasta nie były bardzo słodkie, a dodatek powideł świetnie je uzupełniał).
Mmmmmm, ale Wam zazdroszczę, że Was to dopiero czeka :)
fot. MŚ |
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, teraz trzeba tylko zrobić i spróbować :)
Usuń1/4 upieczonej dyni Muscat .... ile to będzie mniej więcej gramów puree dyniowego ???
OdpowiedzUsuńdynia jest wspaniała
OdpowiedzUsuń