fot. MŚ |
KOMPOT Z PIECZONEGO RABARBARU I IMBIRU | letni, orzeźwiający i róóóżżżowy
inspirowałam się tym przepisem od Wegan Nerd
Składniki:
- 5/6 lasek rabarbaru
- odrobina soku z cytryny
- ksylitol
- imbir
- ok. 0,5-0,7l wody
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180st. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy pokrojony na kawałki rabarbar, który kropimy cytryną i posypujemy paroma łyżeczkamu ksylitolu. Umieszczamy w piekarniku na min. 30 minut.
Następnie w średnim garnku umieszczamy upieczony rabarbar wraz z sokiem, który się z niego wytrącił podczas gotowania oraz obrany i pokrojony w plasterki imbir (ok. 2 cm), wszystko zalewamy wodą. Gotujemy wszystko na małym ogniu przez następne 30 min. Można pić jeszcze ciepły :) Kompot jest dość kwaśny więc jeżeli ktoś potrzebuje to może go dosłodzić jeszcze odrobina ksylitolu. Smacznego!
Właśnie kupiłam rabarbar i się zabieram :)
OdpowiedzUsuńwow, znalazłaś jeszcze :)
Usuń