fot. MŚ |
Zdradzę Wam jeszcze jeden sekret związny z tym pysznym deserem, przepis na kruszonkę można z powodzeniem wykorzystywać do innych deserów typu crumble, a zapieczona jako spód także smakuje wspaniale!
SZARLOTTA DZIKIEGO | pyszna, zdrowa, bezglutenowa
Składniki:
na średniej wielkości naczynie żarodoporne, piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st
- od 0,5kg do 1kg słodkich jabłek (w zależności od wilekości formy)
- 80-100g orzechów nerkowca
- 80-100g migdałów
- 80-100g orzechów włoskich
- 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 4-5 łyżek oleju kokosowego
- 1 łyżeczka domowego proszku do pieczenia
- syrop z agawy lub inny zdrowy słód do smaku
- cynamon
- płatki migdałowe, opcjonalnie jak kto lubi wiórki kokosowe (wg mnie dopełniają smaku)
- 1 pomarańcza obrana ze skórki, albo inny owoc, który fajnie komponuje się z jabłkami (używałam także dojrzałego mango)
Umyte jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym. Obraną pomarańczę kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia. Na niej kładziemy starste jabłka i posypujemy je cynamonem.
Do naczynia miksującego wrzucamy wszystkie orzechy, olej kokosowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, trochę cynamonu i syrop z agawy bądź inny słód do smaku. Miksujemy dokładnie, aż wszystko się połączy i powstanie mniej więcej zbita masa. Tak przygotowaną układamy na wierzchu jabłek i umieszczamy w nagrzanym piekarniku.
Pieczemy ok. 25-35 min., w zależności od siły naszego piekarnika. Po 20 minutach można zmienić nagrzewanie, na dolne, posypać szarlotkę płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowy oraz polać odrobiną syropu z agawy po czym włożyc do zapiekania na kolejne 10-15 min. Jeżeli nie chce się nam "bawić" zróbmy to już na początku pieczenia, ale wtedy pilnujemy żeby wierzch się za bardzo nie spiekł.
Mniam, mniam, zazdroszczę tym z Wam, którzy dopiero szarlottę przygotują, dajcie znać jak wyszła :)
ślinka cieknie! przepis zapisany do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńKochana ja Twoich mam już z 10 :)
UsuńSzykowałam się na tę szarlottę2 tyg, dziś zrobiłam, za dużo sody mi się sypnęło i wszystko poszło się rąbać:(
OdpowiedzUsuńno coś Ty! :( szkoda wielka...
UsuńNie poddalam sie, zrobilam wczoraj. Pyszna!!!
UsuńGratulacje !!! Cieszę się, że było warto :D
UsuńHej. Cudny ten przepis. Jak tylko wrócę z wakacji to biorę się do dzieła...Już mi ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam, zapraszam jest naprawdę smaczny, a kruszonka sprawdza się w różnych kombinacjach :)
Usuń