fot. MŚ |
RAFAELLO ROMANTYCZNE | bez cukru, kokosowe, cudowne
inspirowałam się tym przepisem od Bionica
Składniki:
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli morskiej
- silikonowa foremka do lodu
- blanszowane migdały odpowiadające ilości foremek jaką mamy
Wiórki, syrop, rozpuszczony olej kokosowy i szczyptę soli miksujemy na wysokich obrotach. W międzyczasie silikonową foremkę natłuszczamy od środka np. olejem kokosowym.
Kiedy po paru minutach uzyskamy względną masę, każdą foremkę po kolei uzupełniamy pełną łyżeczką masy kokosowej, mocne wciskamy ją w foremkę, wkładamy migdał po czym nakładamy kolejną warstwę masy kokosowej. Wszystko bardzo dokładnie dociskamy. Kiedy wypełnimy wszystkie zagłębienia foremki, wkładamy ją do lodówki na min. 1,5 do 2 godzin. Wyciągamy poprzez delikatne wyciśnięcie foremki i gotowe!
Jeżeli zostanie Wam trochę masy kokosowej, możecie przełożyć ją do innego naczynia, dokładnie ugnieść, a kiedy stężeje kroić jak blok kokosowy. W każdej postaci jest przepyszne!
cześć
OdpowiedzUsuńdostałam namiar na Twojego bloga od koleżanek, które były na warsztatach Smakoterapii i postanowiłam zrobić rafaello. Wyszło super ale następnym razem spróbuję zrobić jakąś masę do przełożenia np.daktylowo - migdałową.
Może masz jakiś pomysł
cześć, dziękuję, że zajrzałaś, a na dodatek wypróbowałaś przepis :) powiem szczerze, że rafaello tak cudownie smakuje mi kokosem, że nie dodawałabym już innych dodatków (poza migdałem w środku), ale jeżeli wpadniesz na jakiś pomysł z ciekawością czekam na relację i zdjęcia :)
Usuń