8 kwietnia 2016

TADŻIN WARZYWNY | aromatyczny, pyszny, naturalny

Przedwiośnie! Nareszcie! Bałam się, że już nigdy nie nadejdzie. Ta przedłużająca się zima dała mi się we znaki. Podczas ciężkich dni ratowałam się między innymi tym tadżinem, który zanim na bazarkach pojawią się nasze warzywa i owoce będzie pysznym zakończeniem tego smutnego czasu, który na szczęście już za nami. Spróbujcie, a przekonacie się sami J

fot. MŚ

6 kwietnia 2016

CHRZAN DOMOWY | bezglutenowy, bez cukru i mleka w proszku

Kupienie w zwykłym sklepie chrzanu, który w składzie nie ma cukru, albo mleka w proszku graniczy z cudem. Mnie przynajmniej do tej pory nie udało się znaleźć takowego dlatego robię swój. Na jeden spory słoik wystarczy jeden korzeń chrzanu, który trzeba obrać i poszatkować, najlepiej przy pomocy blendera :)

fot. MŚ

30 marca 2016

PASTA CHRZANOWO-RZEŻUCHOWA | bezglutenowa, ostra, pyszna

Nie wierzę w przypadki. Jestem zdania, że wszystko co zadziewa się w moim życiu smutne czy radosne wydarza się w jakimś celu. Tylko ode mnie zależy czy będę na tyle uważna i świadoma żeby to zauważyć, zaakceptować, a zdarza się, że i zrozumieć. Ale uwaga próba zrozumienia wszystkiego jest z założenia niemożliwa i często to właśnie ta potrzeba sprawia, że jesteśmy nieszczęśliwi. Wykażmy trochę pokory i nie próbujmy wciskać wszędzie naszego rozumu. Najlepszym przykładem jest ta pasta. Miał być hummus chrzanowy, taki pyszny, chciałam żeby wyszedł równie dobry jak ten, który jadłam w jednej z wrocławskich knajp. A wyszła przepyszna pasta z chrzanem i rzeżuchą. Wierzę, że stało się tak dlatego, że ratując chrzanowy hummus, który okazał się za słony i po prostu niedobry, nie myślałam tylko wzięłąm z półki to co akurat „przypadkiem” tam leżało ;) Podsumowując. Po świętach na pewno został Wam chrzan i rzeżucha. Miksujcie to co podałam poniżej, a będzie pyszne…


fot. MŚ

25 marca 2016

BABA DROŻDŻOWA | bezglutenowa, świąteczna i klasyczna

Lepiej późno niż wcale! Dzielę się z Wami przepisem na sprawdzoną bezglutenową babę drożdżową, która po ukrojeniu wysycha tak samo jak ta klasyczna :P Mam nadzieję, że wielu z Was umili bezglutenowe święta :)

fot. MŚ

7 marca 2016

ZŁOTE MLEKO | rozgrzewające, odflegmiające, pyszne

Próbowaliście już zrobić swoje złote mleko? Przepis mignął mi jakiś czas temu i bardzo chciałam go wypróbować, ale wiadomo jak jest. Zmobilizowałam się dopiero w momencie kiedy usłyszałam jasną komendę "MASZ TO PIĆ" od mojej kochanej Kasi Pokrywki, która ratuje mnie swoimi igłami już od jakichś dwóch lat :) Skoro kazali to spróbowali i... jest pysznie! Mleko można z lekkością potraktować jako zdrowy podwieczorek, niesamowicie rozgrzewa i wprawia w dobry humor przy tym oświetleniu z jakim mamy w ostatnich dniach do czynienia. Podsumowując to świetna rzecz na czas przesilenia wiosennego kiedy raz jest nam zimno, innym razem gorąco, a jeszcze innym leci nam z nosa, zachęcam :)

fot. MŚ

2 marca 2016

TARTA AMARANTUSOWA | bezglutenowa, słodka, szybka

Weekend już za pasem. Pogoda na zewnątrz co rusz wprowadza nas w błąd. Jednego dnia wszystko wokół ogłasza wiosnę, aby już za chwilę odwołać to wydarzenie prószącym dookoła śniegiem. Sama już nie wiem jaki mamy teraz „sezon”. Ale wiem jak poprawić humor Wam i sobie! Powoli przyjdzie nam żegnać się z niektórymi z owoców np. gruszkami. Dlatego na amarantusowej tarcie, którą Wam proponuję możecie umieścić właśnie gruszki J Tarta jest bardzo bogata w wapń i białko co zawdzięczamy amarantusowi. Przepis pochodzi z książki Maćka i Karoliny Szaciłło, którzy już za chwilę spotkają się z nami we Wrocławiu podczas kulinarnych warsztatów!

fot. MŚ

22 lutego 2016

CIASTKA GRYCZANE Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ | bezglutenowe, pyszne i sycące

Ciasteczka, o których chciałabym Wam dziś napisać wykonałam już jakiś czas temu. Tak się składa, że przepis na nie wzięłam z książki moich kochanych Szaciłłów w postaci Karoli i Maćka, którzy już za niecały miesiąc zagoszczą na warsztatach kulinarnych we Wrocławiu :) Nie mogę się doczekać! Karola i Maciek będą promowali swoją czwartą już (!!!) książkę pt. Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem. Przyda się każdemy ciekawemu nowych smaków oraz spragnionemu podpowiedzi na szybkie i smaczne jedzenie, które można przygotować na co dzień. Serdecznie zapraszam Was na warsztaty, zostało jeszcze kilka wolnych miejsc!

fot. MŚ