6 kwietnia 2016

CHRZAN DOMOWY | bezglutenowy, bez cukru i mleka w proszku

Kupienie w zwykłym sklepie chrzanu, który w składzie nie ma cukru, albo mleka w proszku graniczy z cudem. Mnie przynajmniej do tej pory nie udało się znaleźć takowego dlatego robię swój. Na jeden spory słoik wystarczy jeden korzeń chrzanu, który trzeba obrać i poszatkować, najlepiej przy pomocy blendera :)

fot. MŚ



CHRZAN DOMOWY | bezglutenowy, bez cukru i mleka w proszku
przepis pochodzi z książki Beaty Kropki "Pokonaj alergię"

Składniki:

- 1 korzeń chrzanu
- 1 goździk
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki octu winnego lub 3 ryżowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody

Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy lub miksujemy na drobno. Przekładamy go na drobne sitko i przelewamy gorącą wodą.

1/3 szklanki wody zagotowujemy z ksylitolem, goździkiem i solą, Kiedy wystygnie wymieszać ze sobą chrzan, wodę i ocet. Przełożyć do czystego słoika i trzymać w lodówce, chyba, że macie chęć zapasteryzować, też można :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz