6 kwietnia 2016

CHRZAN DOMOWY | bezglutenowy, bez cukru i mleka w proszku

Kupienie w zwykłym sklepie chrzanu, który w składzie nie ma cukru, albo mleka w proszku graniczy z cudem. Mnie przynajmniej do tej pory nie udało się znaleźć takowego dlatego robię swój. Na jeden spory słoik wystarczy jeden korzeń chrzanu, który trzeba obrać i poszatkować, najlepiej przy pomocy blendera :)

fot. MŚ



CHRZAN DOMOWY | bezglutenowy, bez cukru i mleka w proszku
przepis pochodzi z książki Beaty Kropki "Pokonaj alergię"

Składniki:

- 1 korzeń chrzanu
- 1 goździk
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 łyżki octu winnego lub 3 ryżowego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki wody

Korzeń chrzanu obieramy i ścieramy lub miksujemy na drobno. Przekładamy go na drobne sitko i przelewamy gorącą wodą.

1/3 szklanki wody zagotowujemy z ksylitolem, goździkiem i solą, Kiedy wystygnie wymieszać ze sobą chrzan, wodę i ocet. Przełożyć do czystego słoika i trzymać w lodówce, chyba, że macie chęć zapasteryzować, też można :)




15 komentarzy:

  1. niesamowity blog, przyjemnie sie go czyta i ogląda !

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemnie sie czyta tego bloga polecam bo jest tu wiele ciekawych i przydatnych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie zaglądam tutaj aby sie dowiedziec czegoś więcej na ten temat

    OdpowiedzUsuń
  4. Miło się spędza czas na twoim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe inspiracje na tym blogu, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będę tu zagladać częściej miło sie czyta!

    OdpowiedzUsuń
  7. chrzanik domowy oj tak :) lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny post, poleciłam znajomej - dobrze jest czasem dowiedzieć się czegoś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko teraz jest naturales ;)

    OdpowiedzUsuń