28 czerwca 2014

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE | bez glutenu, bez cukru i bez jajek

Chciałam wynaśladować przepis na bezcukrowe ciasto bananowo-kokosowe od pierwszego z nim wejrzenia :) W końcu nadarzyła się okazja by spróbować. Nie obyło się bez nerwów, ponieważ w oryginalnym przepisie występuje klasyczna mąka, a mnie bardzo zależało żeby ciasto było bez glutenu. Ponadto od dawna szukam receptury na bezglutenowe i bezjajeczne ciasto zbliżone smakiem do klasycznego biszkoptu. Prawie się udało (z biszkoptem), a ciacho wyszło naprawdę super :)

fot. MŚ



CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE | bez glutenu, bez cukru i bez jajek 
inspirowałam się tym przepisem od WegAnki

Składniki:
na trotownicę o wielkości ok. 21-22cm 

- 1 szklanka pełnoziarnistej mąki ryżowej
- 0,5 szklanki mąki jaglanej (lub innej bezglutenowej)
- 2 duże dojrzałe banany lub 3 mniejsze
- 1 szklanka mleka migdałowego lub innego roślinnego (dodałam do ciasta także pulpę z migdałów, która została mi z domowej produkcji mleka)
- 0,5 szklanki daktyli namoczonych w ciepłej wodzie
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 4/5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka domowego proszku do pieczenia z tego przepisu (do zastąpienia sodą oczyszczoną)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
- uprażone płatki migdałowe oraz cynamon do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Daktyle zalewamy gorącą wodą, a po chwili misksujemy, w międzyczasie banany ugniatamy w misce na lejącą masę. W osobnej misce łączymy suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Do miski z bananami dodajemy zmiksowane daktyle, rozpuszczony olej kokosowy, opcjonalnie ekstrakt waniliowy, pulpę migdałową, która została nam z mleka migdałowego (jeżeli robiliśmu je sami) oraz samo mleko. Następnie łączymy wszystkie składniki w całość :)

Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy ok. 45-50 minut. Kiedy ciasto wystygnie posypujemy je uprażonymi płatkami migdałowymi oraz odrobiną cynamonu. Mniam :)

fot. MŚ


19 komentarzy:

  1. Bardzo mi pasuje bo jest bez cukru:) Ale jajka dołożę i może trochę rodzynek też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę :) jeżeli będą dodawane jajka proszę ograniczyć ilość bananów (np. dwa małe banany na max. 1-2 małe jajka), smacznego!

      Usuń
  2. U mnie wyszło w środku zupełnie surowe :( choć ja, co prawda, korzystałam ze zwykłej mąki zamiast tych bezglutenowych... reszta wg. przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziwne, robiłam je też z orkiszowej i wyszło super

      Usuń
  3. Ciasto w piekarniku, juz pieknie pachnie :-) Jednak moja wersja troche z glutem bo z maka owsiana, z braku innej maki niz ryzowej i dodalam troche ksylitolu bo zabraklo wystarczajaco daktyli...mam nadzieje ze wyjdzie :/
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha w jeden dzień poszło całe. Mąż mięsożerny padł prawie na zawał jak zjadł pół ciacha i usłyszał listę składników. 2 letni syn zjadł dwa kawałki od razu i zawołał jeszcze. Teraz czas na sernik jaglany....Dziękuję za bloga!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no więc nikt mi nie mówi, że zdrowa pasza nie jest smaczna :)))

      Usuń
    2. Zrobię je na święta ale dodam że spróbuję z mlekiem kokosowym tym razem i zamiast mąki jaglanej dam kokosową i wkroję kawałki banana do środka. Dam znać jak wyszło :)

      Usuń
    3. no jasne, trzeba przerabiać na swoje smaki, w tym cały urok :)

      Usuń
  5. a ile wody trzeba dodać do daktyli? I na ile odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wody tyle żeby je przykryła, odstawić na ok. 5-10 min żeby zmiękły :)

      Usuń
  6. Właśnie się piecze. Po 20 minutach wygląda tak że mam ochotę go wyciągnąć.... Serio ma tyle siedzieć w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  7. A jak nie mam pulpy migdałowej? Pominąć, ale co wtedy z konsystencją ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pominąć :) możesz dodać trochę wiórków kokosowych

      Usuń
  8. Czym mogę zastąpić mąkę ryżową, bo ryż poszedł w odstawkę :( ?

    OdpowiedzUsuń