5 października 2014

PASTA DYNIOWO-PIETRUSZKOWA | wytrawna, pyszna, naturalna

Czym byłaby jesień bez dyniowego smarowidła. I to takiego! Pisząc, że jest to najlepsza pasta dyniowa byłoby oznaką nieskromności, ale tylko w wypadku gdybym to ja była jej autorką :) Przepis natomiast pochodzi z Restauracji Zielonej, a pastę, o której piszę odkryłam podczas spotkania degustacyjnego, które organizowałam (o czym przeczytać można o tu). Jest tak dobra, że nawet Dolnośląski Magazyn Kulinarny Kocioł wspomniał o niej przy okazji swojej relacji ze spotkania :)

fot. MŚ




PASTA DYNIOWO-PIETRUSZKOWA | wytrawna, pyszna, naturalna 

Sładniki:

- 1 szklanka puree z dyni hokkaido 
- 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej oliwy 
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu z tego przepisu
- 2 łyżeczki musztardy
sarepskiej

- sok z cytryny
- sól/pieprz do smaku 


Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na łyżce masła klarowanego lub oliwie. Puree z dyni (puree przygotowuje się w następujący sposób: dynię kroimy w półksiężyce, oczyszczamy z pestek i wraz ze skórą bądź bez pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st., aż dynia zrobi się miękka, jeśli piekliśmy w skórze obieramy z niej dynię) wraz z cebulą, oliwą, majonezem (ważny to składnik bo nadaje "tego smaku"), musztardą, sokiem z cytryny, pietruszką, solą i pieprzem łączymy w naczyniu miksującym i... miksujemy :) Dosmaczamy jeśli "czegoś" jej brakuje i wcinamy! 

Uwaga! Uzależnia, ostatnio prawie nie udało mi sie schować do lodówki bo zaczęła znikać zaraz po ukręceniu... :)

7 komentarzy:

  1. świetny pomysł! lubię wszelkiego rodzaju pasty i ta na pewno trafia na moją listę do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w kuchni też panuje dyniowy szał, więc ta pasta na pewno niebawem się pojawi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dynia jesienią nie odstępuje mnie na krok. a jeszcze do tego moja kochana natka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna ta pasta , mniam
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/10/pasta-i-kotlety-z-dynia.html

    OdpowiedzUsuń