25 marca 2016

BABA DROŻDŻOWA | bezglutenowa, świąteczna i klasyczna

Lepiej późno niż wcale! Dzielę się z Wami przepisem na sprawdzoną bezglutenową babę drożdżową, która po ukrojeniu wysycha tak samo jak ta klasyczna :P Mam nadzieję, że wielu z Was umili bezglutenowe święta :)

fot. MŚ



BABA DROŻDŻOWA | bezglutenowa, świąteczna i klasyczna
przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemby-Dróżdż pt. Słodki sposób na alergię 


Składniki:

- 500 g bezglutenowej mieszanki mąk z tego przepisu
- 1 opakowanie suchych drożdży (7-8g)
- 100 g słodu daktylowego z tego przepisu, albo cukru kokosowego
- 1 łyżka naturalnego ekstrakty waniliowego
- 80 g oleju kokosowego
- 0,5 szklanki mleka roślinnego np. sojowego, migdałowego czy ryżowego (może być waniliowe)
- 1 szklanka puree z dyni lub puree z marchwi (pieczemy do miękkości i miksujemy)
- opcjonalnie: wierzch baby możemy polać ulubionym słodem, który będzie imitował lukier, możemy też użyć ksylitolu zmiksowanego na pył wraz z sokiem z cytryny, po połączeniu powstanie zdrowy lukier

Wymieszać ze sobą mąki, drożdże, jeśli używamy cukru kokosowego to cukier, i sól. Roztopić olej kokosowy w garnuszku i dodać do niego mleko, jeśli używamy słodu z daktyli to dodać go, przecier z dyni lub marchwi a na koniec ekstrakt waniliowy. Mokre składniki wymieszać z suchymi i wyrobić ciasto. Zostawić je wyrobione na ok. 60 minut w ciepłym miejscu, powinno podwoić swoją objętość (można przykryć przepuszczającą powietrze ściereczką żeby nie schło, ale oddychało).

Natłuścić formę na babkę. Przełożyć do niej wyrobione ciasto i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piekarnik rozgrzać do temp. 180st. Piec babę ok. 30-35 minut (ja nastawiam grzanie od dołu).

Kiedy baba wystygnie wyciągam ją z formy i polewam wybranym przez siebie lukrem. Wesołego Alleluja!


fot. MŚ

fot. MŚ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz