2 marca 2016

TARTA AMARANTUSOWA | bezglutenowa, słodka, szybka

Weekend już za pasem. Pogoda na zewnątrz co rusz wprowadza nas w błąd. Jednego dnia wszystko wokół ogłasza wiosnę, aby już za chwilę odwołać to wydarzenie prószącym dookoła śniegiem. Sama już nie wiem jaki mamy teraz „sezon”. Ale wiem jak poprawić humor Wam i sobie! Powoli przyjdzie nam żegnać się z niektórymi z owoców np. gruszkami. Dlatego na amarantusowej tarcie, którą Wam proponuję możecie umieścić właśnie gruszki J Tarta jest bardzo bogata w wapń i białko co zawdzięczamy amarantusowi. Przepis pochodzi z książki Maćka i Karoliny Szaciłło, którzy już za chwilę spotkają się z nami we Wrocławiu podczas kulinarnych warsztatów!

fot. MŚ


TARTA AMARANTUSOWA | bezglutenowa, słodka, szybka
przepis pochodzi z książki Karoliny i Maćka Szaciłło pt. Swojsko 

Składniki:

- 1 szklanka mąki ryżowej
- 0,5 szklanki ekspandowanego amarantusa
- 1/4 szklanki ksylitolu
- szczypta soli
- 100-150g oleju kokosowego
- w oryginalnym przepisie śliwki, u mnie świeże daktyle, a Ty możesz użyć słodkich jabłek, gruszek lub innych owoców ze skórką

Piekarnik rozgrzej do temp. 190 st. z termoobiegiem. W misce wymieszaj mąkę, amarantus, ksylitol, szczyptę soli. Tortownice wysmaruj zdrowym tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia (ważne!). Na papier wysyp i równo rozprowadź amarantus połączony z mąką. 

W małym garnuszki rozpuść olej kokosowy po czym łyżką równomiernie rozlej go po amarantusie. Na wierzchu ułóż wybrane owoce do góry skórką. Piecz przez ok. 30-40 min. Świetnie smakuje z dobrą kawą, zapraszam!

4 komentarze:

  1. zamiana śliwek na świeże daktyle to strzał w dziesiątkę! już kocham to ciasto <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pochłaniam jeszcze ciepłe bo zapach nie pozwala czekać:) Zrobiłam wersję ze śliwkami, bo są teraz pyszne i jest super dobre. Troszkę się kruszy ale na ciepło bez problemu udaje się ukroić kawałek :) Cudownie banalny i pyszny przepis. Dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ja chyba też zrobie ze sliwkami <3 dziękuję :*

      Usuń