24 sierpnia 2015

MAJONEZ NA BAZIE TOFU | bezjajeczny, bezcukrowy i nieprzetworzony

Na blogu pojawił się już jeden majonez, o tu. Ten, który proponuję Wam dziś jest wg mnie najbardziej zbliżony do oryginału, prosty oraz najmniej tłusty. Bazą jest co prawda silken tofu, które może być ciężko dostępne, ale jeżeli zapytacie w zaprzyjaźnionym sklepie, albo delikatesach może ktoś je dla Was sprowadzi? We Wrocławiu znalazłam miejsce, w którym jest ono w stałej ofercie oraz dobrej cenie. Natomiast można je też znaleźć w takich sklepach jak np. Społem, który o dziwo jest całkiem dobrze zaopatrzony. Jakby nie było bardzo polecam Wam właśnie ten majonez, po kolejnej próbie (tym razem ze śmietanką sojową jako bazą) z całą pewnością stwierdzam, że w końcu znalazłam swój ulubiony i najprostszy, a w lodówce też stoi dość długo. A ten przepis przyda się nam do innych rzeczy, które dla Was szykuję :)

fot. MŚ


MAJONEZ NA BAZIE TOFU | bezjajeczny, bezcukrowy i nieprzetworzony

Składniki:

- opakowanie silken tofu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki musztardy dijon
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego lub ryżowego
- 1 pełna łyżeczka czarnej soli (kala namak)
- ok. 100 ml oleju rzepakowego

Tofu odcedzamy z wody, wszystkie składniki dokładnie miksujemy, jeżeli majonez za bardzo będzie „smakował” tofu dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny, czarnej soli i octu. Umieszczamy w lodówce i dajemy mu parę godzin żeby się „przegryzł”, po tym czasie stężeje i nabierze „majonezowego” smaku  :)


fot. MŚ




3 komentarze: