22 sierpnia 2015

PAPIERÓWKOWE CHIA | naturalne, bez cukru, wegańskie

Ultra szybki deser z tych papierówek? Proszę!

fot. MŚ


PAPIERÓWKOWE CHIA | naturalne, bez cukru, wegańskie 

Składniki:
na 2 normalne porcje południowe lub 4 małe poobiednie ;)

- 350-400 ml mleka kokosowego
- 3-3,5 łyżki nason chia
- 2 łyzki miodu
- papieróki z tego przepisu
- jagody goji do dekoracji

Mleko kokosowe umieszczamy w garnuszku, delikatnie podgrzewamy. Dodajemy chia oraz miód, mieszamy trzepaczką, delikatnie podgrzewamy. Kiedy mleko będzie ciepłe (nie gorące!) wyłączamy gaz i zostawiamy. Po ok. 5 min znów mieszamy wszystko trzepaczką, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie. Przelewamy do pucharków i wkładamy do lodówki na min. 2 h do 5h (chodzi o to żeby krem uzyskał stałą konsystencję). Wyjmujemy z lodówki, na wierzch kładziemy krem z papierówek i uprzednio przelane gorącą wodą jagody goji (będą miękkie), podajemy jako smaczny i zdrowy deser :)

11 komentarzy:

  1. takie desery na bazie chia są zawsze pyszne i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. We are a global marketing and technology agency that transforms businesses for the digital age and one of the Digital Marketing Company in Hyderabad. We exist to help brands embrace the creative and technological changes revolutionizing all aspects of their business Web Outsourcing Services India

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam papierówki i ten przepis z pewnością niedługo wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, zainteresował mnie krem z papierówek, niestety nie ma do niego linku a i opcja "szukaj" nie znajduje takiego przepisu :-( Czy można go poznać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę: http://dzikinasladowca.blogspot.com/2015/08/papierowki-ocet-kompot-i-papierowki-z.html

      Usuń