19 sierpnia 2015

KOKTAJL BANAN-AWOKADO | najlepszy, bez cukru, wegański

Tworząc to zestawienie najlepszych koktajli nie znałam jeszcze TEGO smaku! Smaku, który z całą pewnością jest moim największym odkryciem tych wakacji! Dlaczego? Ano dlatego, że na podstawie tej mieszanki powstał koktajl, oraz: ukochane śniadanie, lody oraz fenomenalny nerkownik! A skład jest tak prosty, że aż boli więc nie czekajcie tylko miksujcie!

fot. MŚ


KOKTAJL BANAN-AWOKADO | najlepszy, bez cukru, wegański 

Składniki:

- 1 bardzo dojrzałe awokado
- 1 bardzo dojrzały banan
- 1 szklanka mleka kokosowego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu wanilowego

Wszystko dokładnie miksujemy i próbujemy się nie uzależnić!

OPCJA ŚNIADANIOWA:

Powstałą miksturę dzielimy na dwa (robię sobie takie śniadanie na dwa dni), następnie posypujemy: borówkami, malinami, jagodami, jeżynami lub innymi ulubionymi owocami, posypujemy granolą, albo masłem orzechowym, odlatujemy!!!

OPCJA LODY:

Do powstałej mikstury dodajemy 2 łyżki miodu, umieszczamy w np. takich foremkach i zamrażamy :)

OPCJA GĘSTY, KREMOWY DESER:

Szklankę mleka kokosowego zastępujemy twardą częścią mleka kokosowego z puszki trzymanej wcześniej w lodówce, dodajemy 1 łyżkę miodu, rozlewamy do małych pucharków, posypujemy ulubionymi owocami i granolą. Podajemy na świeżo zanim koktajl ściemnieje.

Na wspomniany wcześniej nernik poświęcę osobny wpis, jest przepyszny! 


3 komentarze:

  1. Brzmi smacznie. Tylko czy w przypadku opcji śniadaniowej, czyli zostawienia połowy na drugi dzień, koktajl nie zmienia koloru na brązowy? Kiedyś zostawiłam koktajl z banana na kilka godzin i był już do wyrzucenia, a awokado ciemnieje jeszcze szybciej, więc nie bardzo sobie wyobrażam jedzenie tego koktajlu na drugi dzień...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też tak myślałam, ale jeśli włożysz go do lodówki zaraz po zmiksowaniu i przykryjesz to rzeczywiście ciemnieje, ale tylko na wierzchu, po jednokrotnym przemieszaniu znów jest jasno zielony, ja swój wyciągam z lodówki wieczór wcześniej żeby nie był zimny, za każdym razem był tak samo pyszny jak po zmiksowaniu :) to w sumie taka "bananoawokadzianka", a nie koktajl ;)

      Usuń
  2. Brzmi zachęcająco :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń