24 października 2016

KOPYTKA JAGLANE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM | bezglutenowe, bezjajeczne, bajeczne

Chciałabym podzielić się z Wami przepisem, którego nauczyłam się podczas warsztatów z moją kochaną Maią z Qmam Kasze. Niby prosty, ale dzięki kulinarnej finezji autorki kompletnie wyjątkowy! Te kopytka są uniwersalne, możecie serwować je zimą jak i w środku lata z sałatką. A 12.11 kolejne wrocławskie warsztaty z Maią, która tym razem przywiezie do nas dużo szczęścia ukrytego w dobrym, zdrowym jedzeniu, więcej informacji tutaj :) Tymczasem kopytkujcie :)

fot. MŚ


KOPYTKA JAGLANE Z MASŁEM SZAŁWIOWYM | bezglutenowe, bezjajeczne, bajeczne
inspirowałam się przepisem Qmam Kasze z warsztatów we Wrocławiu 

Składniki:

KOPYTKA:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ¾ suchej)
- 2 łyżki odwaru z siemienia lnianego (1 łyżka siemianie ugotowana w 0,5 szklanki wody)
- szczypta czarnej soli kala namak
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- ok. 5 łyżek mąki ryżowej
- garść świeżej natki pietruszki lub świeżego lubczyku

MASŁO SZAŁWIOWE:
- masło klarowane
- czarna sól kala namak
- świeża szałwia

Gotuję kaszę i przygotowuję odwar z siemienia. W blenderze miksuję czosnek wraz z z ziołami, dodaję kaszę, sól, pieprz, mąkę ryżową i ponownie wszystko dokładnie mieszam, czasami trzeba dodać więcej mąki. Nastawiam garnek z wodą i łyżeczką soli. Wyciągam po kawałku ciasta, blat oprószam mąką, roluję w podłużny pasek i tnę na kawałki tworząc kopytka. Kiedy wszystkie są już gotowe wrzucam powoli do garnka, a kiedy wypłyną wyciągam i polewam masłem.

A masło robi się tak, że na patelni rozgrzewam masło klarowane, posypuję solą, dodaję liście szałwii i duszę wszystko. Przepyszne! 

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń