14 listopada 2016

MAKARON Z AWOKADU I SUSZONYMI POMIDORAMI | naturalne, pyszne i zielone

Dzisiejszy wstęp będzie taki sam jak przepis, szybki i konkretny! W skrócie: jest dojrzałe awokado, nie ma czasu, jest makaron, nie ma czasu. Miksujemy, gotujemy, mieszamy i zajadamy, a jest co! Bo to danie jest po prostu przepyszne!

fot. MŚ


Dodam tylko, że ten "sos" idealnie nadaje się jako przystawka lub po prostu pasta do chleba :)

MAKARON Z AWOKADU I SUSZONYCH POMIDORÓW | naturalne, pyszne i zielone
inspirowałam się tym przepisem od True Taste Hunters 

Składniki:
na 2 porcje

- 1 dojrzałe awokado
- 5-6 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 (u nas czasem 3) ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
- 2 garście liści bazylii lub po prostu prawie cały jeden pęczek
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
- ok. 200-250g bezglutenowego makaronu (np. ryzowego pene jak na zdjęciu lub spaghetti, albo kukurydzianego)
- opcjonalnie: do posypania jakieś ulubione podprażone pestki np. słonecznika lub dyni

W garnku zagotowuję wodę na makaron. W blenderze rozdrabniam czosnek i dodaję resztę składników tzn. awokado,suszone pomidory, płatki drożdżowe, sok z cytryny, sos sojowy tamari, bazylię, pieprz i sól. Wszystko miksuję na średnich obrotach. Kiedy makaron się ugotuje odcedzam go i do jeszcze gorącego garnka wrzucam z powrotem makaron i sos, wszystko dokładnie mieszam i ewentualnie posypuję ulubionymi, podprażonymi ziarnami. No i jest pysznie….

1 komentarz:

  1. Wygląda wspaniale, ale nie wiem co to są płatki drożdżowe? Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń