7 sierpnia 2015

SAŁATKA Z CUKINII | lekka, orzeźwiająca, nawilżająca

Pierwszy raz jadłam ją w Toskanii. Jeżeli się nie mylę dodatkowo znajdowała się w niej jeszcze gruszka, także pokrojona w płaty oraz prażone orzechy włoskie. W ostatnich dnach przepis na nią przypomniała mi moja serdeczna koleżanka Ania. Od tamtej pory robię ją często w szczególności, podczas upałów. Przerobiłam ją trochę na swoją modłę i w tej wersji smakuje mi najlepiej. Zapraszam na orzeźwiającą sałatkę z cukinii, w taką pogodę stanowi idealny dodatek do ciepłego obiadu lub samodzielny, lekki posiłek. Niechaj nie zmyli Was jej prostota, jest bardzo, bardzo smaczna :)

fot. MŚ


SAŁATKA Z CUKINII | lekka, orzeźwiająca, nawilżająca 

Składniki:

- 1 duża cukinia
- 1-2 ząbki świeżego czosnku w zależności od wrażliwości
- olej lniany lub oliwa z oliwek (Ania używa oleju z pestek winogron)
- ocet ryżowy (Ania używa octu winnego lub jabłkowego)
- sól/pieprz do smaku

Cukinię przy pomocy obieraczki do warzyw lub spiralizera kroimy na cienkie plastry. Umieszczamy ję w głębszej misce po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Całość kropimy wybraną oliwą i octem, dokładnie mieszamy. Chowamy do lodówki na ok. 1-2h do przegryzienia. Jemy schłodzoną. Ach, smacznego! :)

8 komentarzy:

  1. idealna do obiadu, np. lekkich burgerów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sałatki z cukinii nie jadłam, ale bardzo lubię bigos cukiniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze myślałam że nie jada się cukinii na surowo...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żartujesz! :) Ja kroję w plastry i wkładam do kanapek :)

      Usuń
  4. No ładnie! To tyle straciłam :)
    Ciekawe czym jeszcze mnie zaskoczysz... :)

    OdpowiedzUsuń