15 stycznia 2015

CROUTONSY | domowe, chrupiące, aromatyczne

Co zrobić z domowym chlebem na zakwasie, który już trochę się postarzał (jednym słowem ma ponad tydzień ;)), a szkoda go nam wyrzucić? To bardzo proste, pyszną posypkę do zup, makaronów, albo innych dań np. sałatek. Banalnie proste, a jakie smaczne!

fot. MŚ



CROUTONSY | domowe, chrupiące, aromatyczne 

Składniki:

- dowolna ilość chleba, najlepiej na zakwasie (u mnie mix orkiszowo-żytniego oraz bezglutenowego)
- oliwa
- sól/pieprz
- ulibione zioła, u mnie: zioła prowansalskie, majeranek, wędzona papryka

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180st. Chleb kroimy na małe kwadraty i układamy na szerokiej blasze. Całość kropimy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy. Na moje oko na początek wystarczy 10-15 min, po tym czasie dokładnie wszystko mieszamy i sprawdzamy czy chleb jest już chrupiący, jeśli nie pieczemy jeszcze chwilę. Kiedy uzyska oczekiwaną chrupkość jeszcze ciepły posypujemy ulubionymi ziołami, dokładnie mieszamy i z powrotem wkładamy do nagrzanego (wyłączonego już) piekarnika. Zostawiamy w ciepłym do całkowitego wystygnięcia.

Przechowujmy w szczelnej np. metalowej puszcze tak długo jak chcemy :) Świetnie pasuje jako posypka do gęstych zup kemów, sałatek lub zdrowa przekąska.

4 komentarze:

  1. świetny pomysł na wykorzystanie chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie wczoraj w ten sposób poradziłam sobie ze starym pieczywem :) Tylko zrobiłam to na patelni. Na jednej łyżeczce oliwy z oliwek zarumieniłam pieczywo pokrojone w kosteczkę i użyłam jako grzanki do sałatki z tuńczykiem. Nie znoszę wyrzucania jedzenia i staram się w jakiś pomysłowy sposób je wykorzystać. Pewnie wystarczyłoby robić mniejsze zakupy, ale wciąż mam z tym problem, choć walka ze złymi przyzwyczajeniami trwa :)

    OdpowiedzUsuń