12 stycznia 2015

MIZERIA | bez cukru i nabiału, wegańska

Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma możliwość gotować sobie sam. Zdaję sobie sprawę z tego, że nawet Ci, którzy mogą nie zawsze…chcą. Jednak zdaję sobie sprawę także z tego, że każdy kto przez choćby tydzień miał okazję jeść zdrowe, ale przede wszystkim smaczne i ciepłe posiłki poczuje różnicę w swoim samopoczuciu, jeśli nie od razu na lepsze to na pewno na gorsze kiedy taką możliwość mu się zabierze. Dla mnie obiad idealny to taki, w którym znajdują się trzy rodzaje dań, a więc: ugotowane na ciepło, surowe oraz fermentowane. Jednym z takich dodatków, który powstał szybko i „przez przypadek” była ta wegańska mizeria, po prostu potrzebowałam surowego składnika, który dopełniłby całości. O walorach zdrowotnych zamiennika nabiału chyba nie muszę wspominać :)

fot. MŚ


MIZERIA | bez cukru i nabiału, wegańska 

Składniki:
na miseczkę dla 2 osób, jeśli chcesz więcej zwiększ ilość ogórków

- 1 duży zielony ogórek 
- 1/2 szklanki śmietany ryżowej z tego przepisu
- 2-3 łyżki soku z cytryny 
- sól/pieprz
- świeży lub suszony szczypiorek i koperek

Na ok. pół godziny przed podaniem obranego ogórka pokrój w cienkie plasterki. W osobnej miseczce połącz śmietanę ryżową z sokiem, z cytryny i dokładnie zmiksuj. Jeśli śmietana jest za gęsta dodaj parę łyżek ciepłej wody, aż do otrzymania pożądanej konsystencji. 

Tak przygotowaną śmiętaną zalej ogórki, dodaj sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszaj. Całość posyp świeżymi lub suszonymi ziołami. Zostaw na ok. 30 min "do przegryzienia", podawaj z czymś ciepłym ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz