22 maja 2014

SAŁATKA MAŁOSOLNO-RZODKIEWKOWA | lekka, świeża, alkalizująca

Czy Wy też tak czasem macie, że kiedy uda się Wam wtrafić w jakiś smak to jecie takie "wtrafienie" dzień w dzień?! Bo ja powoli zaczynam się o siebie martwić, od jakiegoś czasu mój dzień zaczyna się tak samo... od sałatki małosolno-rzodkiewkowej :) Zrobiona raz przez przypadek, nie schodzi z tapety. Czuję się po niej rewelacyjnie, taki świeży, zielony start w te coraz cieplejsze dni to coś pięknego! :)

fot. MŚ

 W związku z ty, że na zdjęciu mało co widać, będziecie musieli mi uwierzyć, że:

Składniki:
na jedną porcję

- mix sałat (u mnie masłowa, rucola i moja ukochana roszponka)
- 2 duże lub 3/4 mniejsze ogórki małosolne (przepis na domowe już wkrótce!)
- 5/6 rzodkiewek (nie wyrzucamy liści rzodkiewki tylko robimy z nich pyszne rzodkiewkowe pesto)
- szczypiorek lub koperek
- sól/pieprz
- olej lniany

A więc jedyne co musimy zrobić to "podrzeć" sałaty, ułożyć je na talerzu i polać olejem lnianym. Następnie, na sałacie kładziemy ogórki starte na tarce, na ogórkach, startą na tarce rzodkiewkę. Całość delikatnie posypujemy solą i pieprzem, a na sam koniec posypujemy dużą porcją szczypiorku lub koperku. Wspaniale smakuje także ze świeżym pomidorem :) Smacznego!

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Czekam na przepis na ogórki :)

      Usuń
    2. dzisiaj już jednego podgryzłam i wychodzi na to, że wyjdą więc na pewno niedługo się podzielę :) tymczasem szukaj w sklepach takiego specjalnego kopru do kiszenia :)

      Usuń