19 maja 2014

CARPACCIO Z BURAKA | pyszne, zdrowe i kolorowe

Po raz pierwszy przygotowałam carpaccio z buraka dopiero tej wiosny choć naoglądałam się wielu przepisów na to fajne danie. Pasuje idealnie jako sałatka do obiadu, przystawka czy też imprezowe uzupełnienie wieczornego spotkania. Zrobiłam z tego co miałam i wyszło pycha :)

fot. MŚ

CARPACCIO Z BURAKA | pyszne, zdrowe i kolorowe

Składniki:

- 1 bardzo duży lub 2 średnie upieczone buraki 
- rukola
- oliwa z oliwek
- kapary
- sól/pieprz
- czarnuszka
- parmezan migdałowy z tego przepisu lub serek migdałowy z tego przepisu (jeżeli robicie wersję z serkiem migdałowym użyjcie także świeżego koperku)

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. Buraki dokładnie myjemy i odcinamy im stwardniałe części. Wkładamy je do folii aluminiowej i umieszczamy w piekarniku na ok. 1,5 h żeby się upiekły. Po tym czasie wyciagamy je i pozwalamy im ostygnąć.

Na dużym talerzu układamy świężą rukolę. Buraki kroimy w cienkie plastry i układamy je na rukoli. Całość posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy oliwą z oliwek. Posypujemy czarnuszką, a na nią sypiemy parmezan migdałowy lub twarożek migdałowy (w tej wersji na wierzch kładziemy także świeży koperek) oraz kapary.

Tak przygotowane wygląda pięknie i smakuje rewelacyjnie... :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz