16 stycznia 2014

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA | sycąca, smaczna i kolorowa

Karnawał trwa więc zakładam, że przyda się Wam przepis na sałatkę, która posmakuje wielu gościom, nawet tym, którzy (jak to ZAWSZE bywa u mnie) zapytają o schabowego z kapustą ;). Po raz pierwszy próbowałam tej kombinacji u mojej koleżanki Justynki, której Mama przywiozła ją prosto z Meksyku. Od tamtej pory przygotowują ją sobie, zdarza się, że także do pracy. To dobra alternatywa dla obiadu w zabiegany dzień. A na imprezie to danie, które jest także dobre jako "podkładka" pod inne rzeczy :)

sałatka meksykańska Dziki Naśladowca
fot. Michalina Ściborska 

SAŁATKA MEKSYKAŃSKA | sycąca, smaczna i kolorowa

Składniki:
z podanych ilości wyszła mi spora imprezowa miska

- słoik marynowanej papryki
- 2 puszki lub 1 szklanka suchej (ugotowanej wg tego sposobu) czerwonej fasoli
- 1 żółta papryka
- 2 dojrzałe awokado
- świeży koperek
- pietruszka do posypania
- parę liści świeżej zieleniny (u mnie moja ulubiona roszponka)
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- ocet balsamiczny
- sok z cytryny/limonki (opcjonalnie)
- sól/pieprz do smaku

Marynowaną paprykę kroimy w cienkie paseczki, dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz żółtą paprykę. Dorzucamy przepłukaną i dobrze odsączoną czerwoną fasolę.

Całość polewamy oliwą wg uznania, dodajemy stosunkowo (do oliwy) mniej octu balsamicznego, trochę soli i pieprzu. Próbujemy czy całość jest wystarczająco doprawiona. Na koniec kropimy sokiem z cytryny. Mieszamy, dodajemy świeży koperek i trochę zieleniny. Na sam koniec posypujemy świeżą pietruszką.

Sałatka jest o tyle fajna, że można ją modyfikować na wiele różnych sposobów, to co zawsze powinno się w niej znaleźć to czerwona papryka (świeża lub marynowana), awokado, oliwa oraz przyprawy. Co do reszty składników feel free to experiment :)

2 komentarze:

  1. bardzo często wracamy do tej sałatki, jest bardzo smaczna i super wygląda :) dzięki za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co za niespodzianka, rok po "publikacji", dziękuję :)

      Usuń