20 lipca 2015

BEZGLUTENOWE JAGODZIANKI | wegańskie, bez cukru, sezonowe

Samo słowo jagodzianka wywołuje u mnie przemiłe wspomnienia. Zwykłam jadać je w Warszawie podczas odwiedzin u mojej kuzynki, jej mama, a moja Ciocia kupowała je nam np. w drodze na basen, który podczas upalnych wakacji był jedną z najwspanialszych rzeczy tym bardziej, że obydwie uwielbiałyśmy wodę. Dzisiaj trochę starsza wzięłam się za upieczenie swojej wersji, tym razem bez glutenu i lukru. Efekt końcowy jest bardzo smaczny, ale to na pewno trochę inny smak od tego, który pamiętam z dzieciństwa, ponieważ mąka bezglutenowa nie smakuje i nigdy smakować nie będzie jak ta z pszenicy.

fot. MŚ

15 lipca 2015

KOKTAJLE DZIKIEGO | ulubione, bez cukru i mleka

Chciałabym podzielić się z Wami moimi ulubionymi, letnimi koktajlami, które już od jakiegoś czasu jem codziennie jako drugie śniadanie. Tak właśnie powstał ten oto top 4 :)

fot. MŚ

9 lipca 2015

CHUTNEY TRUSKAWKOWY | bez cukru, naturalny, sezonowy

O tym, że jestem fanką MedTuJemy wiecie już od dawna. O tym, że z reguły spóźniam się z sezonowymi przepisami też ;) Ale sprawdziłam, truskawki jeszcze są, a z podanej przeze mnie ilości wychodzi taki oto nie dość, że pyszny, ale i śliczny słoiczek WECK :) Zachęcam, ten chutney to naprawdę „coś innego” ;)

fot. MŚ

22 czerwca 2015

KREM Z ZIELONEGO GROSZKU | wegański, naturalny, sezonowy

Zapraszam Was na jeszcze ciepłą, kremową zupę z zielonego groszku, który sam w sobie jest tak smaczny, że nie potrzebuje wiele! Zupa świetnie sprawdzi się jako letni obiad w towarzystwie sałatki lub smaczną kolację. Korzystajmy ze świeżego groszku póki jest, mrożony ma się nijak do tego, którym możemy się cieszyć się teraz!

fot. MŚ

17 czerwca 2015

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM | bezglutenowe, bezmleczne i bezjajeczne

Tata wrócił już tam skąd na chwilę przyjechał po bardzo długiej przerwie. Pozostało dużo pięknych wspomnień. Jednym z nich jest to bezglutenowa drożdżówka z „rambarbarem”…

fot. MŚ

8 czerwca 2015

MIX BEZGLUTENOWYCH MĄK | uniwersalny, pełnoziarnisty, nieoczyszczony

W sklepach ze "zdrową żywnością" roi się od gotowych bezglutenowych miksów, które kuszą obietnicą udanego wypieku. Najbardziej podobają mi się gotowce na chleb, które z pełnoziarnistością nie mają wiele wspólnego natomiast obfitują w ulepszacze, spulchniacze itp. świństwa. Powiem tak, gluten jest zdrowszy od tego! Z drugiej jednak strony zgadzam się, że posiadanie na stanie pięciu różnych mąk nie jest dla każdego z Was. Z pomocą przychodzę zatem ja, ze sprawdzonym bezglutenowym mixem, którego z powodzeniem możecie używać do wszystkich wypieków (nie próbowałam jeszcze chleba) na słodko i słono.

fot. MŚ

1 czerwca 2015

MANGO LASSI | naturalne, zdrowe i smaczne

Podaję Wam prosty i pyszny przepis na mango lassi, takich rzeczy nie powinno się ukrywać ;) Jest to też super opcja na letniego drinka, wystarczy dodać odrobinę np. białego rumu, a Wasi goście na długo zapamiętają tę imprezę :)))

fot. MŚ