17 sierpnia 2016

ROLLSY DROŻDŻOWO-ORKISZOWO-JAGODOWE | bez jaj, mleka i cukru

Pomysł na super zawijasy przekazuję Wam z radością :) Możecie zawinąć w nie ostatnie już na targu jagody, albo inne owoce. Już niedługo kolejny pomysł tym razem z sosem pomidorowym… Mniam :)

fot. MŚ


ROLLSY DROŻDŻOWO-ORKISZOWO-JAGODOWE  | bez jaj, mleka i cukru 

Składniki:
na jedną blaszkę ok. 22cm jak na zdjęciu 

CIASTO:
- 250g mąki orkiszowej 1100
- 8 g suchych drożdży
- 2 łyżki zamiennika jaj No Egg
- 1 łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła, które sprawi, że drożdże urosną (na ksylitolu nie rosną)
- 3-4 łyżki ksylitolu
- ok. 120-150 ml mleka roślinnego (może być jakieś takie naturalne słodkie np. orkiszowe, owsiane)
- szczypta soli
- 35-40 g roztopionego masła klarowanego lub oleju kokosowego

NADZIENIE:
- 1,5-2 szklanki jagód
- ¼ szklanki ksylitolu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kardamonu
- 0,5-1 łyżka mąki ziemniaczanej

Mąkę przesiej przez sitko do wygodnej miski, dodaj zamiennik jajka, suche drożdże, cukier kokosowy, ksylitol, mleko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto (ręką będzie wygodnie bo będziesz czuć czy odkleja się od ścianek), dodaj rozpuszczone masło i jeszcze raz wszystko zagnieć. Kiedy ciasto będzie odklejało się od ścianek posyp je mąką i zostaw na ok. godzinę przykryte oddychającą szmatką.

W drugiej misce jagody zasyp ksylitolem i mąką ziemniaczaną, dodaj cynamon i kardamon, dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na kształt prostokąta, jeśli chcesz posmaruj warstwą masła klarowanego. Wysyp jagody wraz z sokiem i zwiń całość w rulon. Foremkę nasmaruj tłuszczem, a piekarnik rozgrzej do temp. 180st.. Tak przygotowane ciasto pokrój na plastry i układaj w tortownicy tak aby się ze sobą stykały (zdjęcie poniżej). Polej po wierzchu odrobiną masła (albo i nie) i piecz w 180st. Przez ok. 40-45 min. Smacznego!

fot. MŚ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz