29 sierpnia 2016

PUDDING CZEKOLADOWY | bez jaj, mleka i cukru

O tym, że jesień zbliża się lekkim krokiem wie już chyba każdy. Niech nie zmylą Was trzydziestostopniowe upały. Liście winorośli powoli czerwienieją, drzewa robią się coraz bardziej przerzedzone, a wieczory chłodniejsze. Już za jakiś czas przyjdzie nam zapłacić cenę na zimne lody i zbyt dużą ilość nabiału, według medycyny chińskiej choroba rozwija się około trzech miesięcy. Dokładnie wtedy kiedy w naszym kraju rozpoczyna się „sezon grypowy”, a każdą naszą niedyspozycję tłumaczymy złą pogodą. To też ostatnie momenty na jedzenie bananów, które są bardzo śluzotwórcze, ale jakże smaczne, wiem….

fot. MŚ


PUDDING CZEKOLADOWY | bez jaj, mleka i cukru
inspirowałam się przepisem Karoliny i Maćka Szaciłło z książki Karolina na detoskie 

Składniki:

- 3 bardzo dojrzałe banany ugotowane na parze
- 0,5 szklanki gęstego mleka kokosowego
- 2-3 łyżki surowego kakao (albo karobu)
- opcjonalnie: owoce do ozdoby np. granatu lub maliny

Ugotowane na parze banany miksujemy z podgrzanym mlekiem kokosowym i kakao. Podajemy na ciepło z owocami, gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz