23 maja 2016

MARCEPAN DOMOWY | słodki, bezglutenowy, wegański

Gdybym tylko wcześniej wiedziała, że zrobienie domowego marcepanu jest tak proste, szybkie i pyszne! Użyłam go już do dwóch wypieków, którym nadał pysznego zapachu i smaku. Dośc mocno się kruszy, ale jeśli wyłożyć nim foremkę będzie robił za domowej roboty słodycz, zgnieciony w rękach za pyszną posypkę J

fot. MŚ

MARCEPAN DOMOWY | słodki, bezglutenowy, wegański

Składniki:
- 200g blanszowanych migdałów do zmielenia na mąkę migdałową
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego
- opcjonalnie: odrobina pasty waniliowej

Migdały mielimy na mąkę, kiedy będą gotowe dodajemy ksylitol, ekstrakt i ewentualnie pastę waniliową. Wszystko dokładnie mieszamy, trzymamy w lodówce :)

4 komentarze:

  1. A jak długo w tej lodówce może poleżeć? Tzn ja wiem, że szybko zniknie, pytam czysto teoretycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam marcepan, najlepiej moim zdaniem nadaje się do Wielkanocnych wypieków, ale do innych deserów również sprawdza się doskonale :) Skorzystam kiedyś z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z rabarbarem i truskawką też jest genialnie, już niedługo się przekonacie :)

    OdpowiedzUsuń