27 maja 2016

KRUCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI | bezglutenowe, słodko-kwaśne, wegańskie

Połączenie słów: kruche, rabarbar, truskawka, ciasto sprawia, że moje zmysły szaleją. Rabarbar i truskawka to para niemal idealna. Są kolorowi, słodko-kwaśni i eleganccy. W połączeniu z wyrafinowanym kruchym tworzą niesamowite połączenie, spróbujcie sami!

fot. MŚ


KRUCHE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI | bezglutenowe, słodko-kwaśne, wegańskie
inspirowałam się tym przepisem od Food Porn Vegan Style 

Składniki:
na foremkę 24cm

CIASTO:
- 2 szklanki mieszanki bezglutenowych mąk z tego przepisu
- 100g oleju kokosowego
- 1/3 szklanki ksylitolu
- niecałe 0,5 szklanki zimnej wody lub mleka roślinnego
- szczypta soli himalajskiej
- szczypta kurkumy
- marcepan domowy z tego przepisu

NADZIENIE:
- ok. 3-4 lasek rabarbaru obranego i pokrojonego w kwadraciki
- 1-1,5 szklanki truskawek bez szypułek pokrojonych w połówki
- opcjonalnie do posypania: płatki migdałowe

Mieszamy suche tj. mąkę, ksylitol, sól, kurkumę. Rozpuszczamy olej kokosowy, łączymy go z suchymi składnikami, dodajemy wodę i zagniatamy ciasto, jeśli masa jest za sucha dodajemy więcej mleka lub wody. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st., natłuszczamy foremkę i wykładamy ją 2/3 porcji ciasta tak żeby utworzyć wysoki rant. Kiedy już je ugnieciemy trzeba je pokłuć widelcem. Pieczemy ok. 20 min. Resztę ciasta wkładamy do lodówki.

W tym czasie myjemy rabarbar, obieramy go, kroimy, to samo z truskawkami. Kiedy spód się upiecze wyciągamy foremkę z piekarnika i rozkruszamy na spód 2/3 masy marcepanowej. Układamy rabarbar pomieszany z truskawkami, posypujemy resztą ciasta, a następnie resztą masy marcepanowej. Całość pieczemy ok. 20-30 minut (trzeba obserwować czy ciasto się nie pali z góry). Na ok. 10 min przed końcem posypujemy ciasto płatkami migdałowymi, smacznego :)

fot. MŚ


2 komentarze:

  1. sezon na rabarbar w pełni, więc nie dziwie się, że przepisów z nim roli głównej jest teraz pełno! :)

    OdpowiedzUsuń