3 lutego 2016

RISOTTO ZE SŁONECZNIKA | sycące, smaczne i zdrowe

Uczenie się, organizowanie warsztatów i bezpośrednie lekcje zdrowego gotowania z Wami nie idą w parze z wrzucaniem przepisów. Tak naprawdę prawie codziennie przygotowuję sobie jakieś świeżynki, ale staram się dzielić z Wami czymś co chciałabym zrobić co najmniej dwa razy. Takim daniem na pewno jest to risotto, którego przygotowanie zaraz Wam zdradzę J Dodam tylko, że zjedliśmy je z przyjemnością w towarzystwie zdrowych chipsów kukurydzianych (tak są takie) z guacamole (pastą z awokado) oraz świeżą sałatą, było mniam! Zacznijcie przygotowywać dzień wcześniej, ponieważ słonecznik trzeba namoczyć J

fot. MŚ


RISOTTO ZE SŁONECZNIKA | sycące, smaczne i zdrowe
inspirowałam się tym przepisem od EkoQuchnia 

Składniki:

- 2,5 szklanki niesolonych ziaren słonecznika
- 0,5l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 średnie cebule
- 5-6 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki płatków drożdżowych
- sól/pieprz

Słonecznik na drobnym sicie przepłukujemy ciepłą wodą żeby pozbyć się zanieczyszczeń następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.

Na drugi dzień słonecznik odsączamy z wody. Około ¾ szklanki z całości moczonego słonecznika miksujemy na gładko z ok. 0,5 szklanki wody i odstawiamy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni o wysokich bokach rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, którą szklimy, przeciśnięty przez praską czosnek, a po chwili dodajemy cały słonecznik. Zalewamy wszystko ok. 2 szklankami bulionu (najlepiej żeby był ciepły) i gotujemy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Jeśli trzeba podlewamy w tym czasie bulionem.

Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej zmiksowany słonecznik i płatki drożdżowe, dosmaczamy wszystko solą, pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy np. ze świeżą pietruszką, smacznego!





7 komentarzy: