10 lutego 2016

HUMMUS Z AWOKADO | sycący, wegański i pyszny

Na pytanie o ulubioną z past, ostatnimi dniami bez wahania odpowiedziałabym hummus z awokado! A najlepiej posypany odrobiną gomasio z czarnym sezamem, mmm, tym właśnie się ostatnio zajadamy J Hummus najlepiej smakuje zaraz po zrobieniu więc zachęcam do zjedzenia go tego samego dnia J

fot. MŚ

HUMMUS Z AWOKADO | sycący, wegański i pyszny
inspirowałam się tym przepisem od MniuMniu

Składniki:

- 100g suchej ciecierzycy lub 1 puszka odsączonej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g tahiny
- sok z 1 limonki
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 dojrzałe awokado obrane ze skóry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 szklanki zimnej wody
- 1 płaska łyżeczka soli

Wcześniej namoczoną ciecierzycę (min. 8h) wraz z 1 łyżeczką sody wypłucz i ugotuj w świeżej wodzie wraz z 1 łyżeczką sody. Kiedy przestygnie umieść wszystkie (oprócz wody i soli) składniki w kielichu blendera i zmiksuj na gładką masę, po chwili dodaj zimną wodę, a na końcu sól. Zajadaj od razu, smacznego!

2 komentarze: