2 grudnia 2015

PIGWOWIEC-JABŁKO-DYNIA | naturalne, domowe, słodkie

Dziś przedstawiam Wam połączenie, które smakuje mi tak bardzo, że łamię wszelkie zasady i jem wieczorem… owoce! Pomódlcie się za mnie ;) Powód jest jeden. Mieszanka, którą zaraz Wam zdradzę uzależnia, a wyjadana z pięknego słoiczka WECK smakuje jak milion dolarów :) A z łyżeczką masła orzechowego, aaaa!!!!

fot. MŚ



PIGWOWIEC-JABŁKO-DYNIA | naturalne, domowe, słodkie 


Składniki:

- ok. 1,5 kg pigwowca (po obraniu)
- ok. 1-1,5 kg słodkich jabłek
- ok. 0,5 kg dyni (użyłam miękkiej odmiany muscat de provence)
- żurawina suszona
- cynamon
- kardamon wyłuskany z łupinek
- imbir suszony

Pigwowiec oraz jabłka obieramy ze skórki kroimy na ćwiartki, a ćwiartki w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. W żeliwnym naczyniu zapiekamy wszystkie składniki ok. 1h w 180st. Po ok. pól h wszystko dokładnie mieszamy i uważamy żeby się nie poparzyć.  

Po pierwszym pieczeniu dodajemy przyprawy oraz wcześniej przelaną wrzątkiem żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnego dnia znów wszystko zapiekamy ok. 1h w 180st. mieszając co jakiś czas. Na trzeci dzień to samo. Jeszcze ciepły przetwór wkładamy do uprzednio wyparzonych słoików i pasteryzujemy , niech umila nam zimowe wieczory! 

fot. MŚ
fot. MŚ


5 komentarzy:

  1. Zrobiłam i rzeczywiście jest to przepyszne, poza tym robi się praktycznie samo. Dziękuję za ten pomysł. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym roku też robię do słoików. Pozdrawiam. Agnieszka

      Usuń