9 września 2015

KASZA GRYCZANA Z KURKAMI I ORZECHAMI | wyjątkowa, przepyszna i sezonowa

Tym przepisem znów powrócę do Pokrzywnika :) Upierałam się, że w książce Jadłonomii jest więcej niż jeden przepis Anetki. Te, które kojarzę to zupa z soczewicy (w książce), pasta z bobu oraz grusztarda. Koniec końców jedynym który znalazł się w publikacji jest ten na zupę z soczewicy, ale przeglądając tę cudowną pozycję napatoczyłam się na coś czego nie mogłam sobie podarować tym bardziej, że z Pokrzywnika wróciłam z kilogramem przepysznej kaszy gryczanej zakupionej u sąsiadów oraz przepiękną miską Białej Marii podarowanej mi przez Anetkę i Stefana :)

fot. MŚ


KASZA GRYCZANA Z KURKAMI I ORZECHAMI | wyjątkowa, przepyszna i sezonowa 
inspirowałam się przepisem Jadlonomii z książki Jadłonomia 

Składniki:
na 4 duże porcje

KASZA:
- 1 szklanka białej kaszy gryczanej (niepalonej)
- 1 ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- opcjonalnie: suszone grzyby lub grzyby shitake
- sól
- olej lniany do polania całości

ORZECHY:
- 0,5 szklanki orzechów laskowych lub migdałów
- 1 łyżka ksylitolu
- szczypta chilli
- sól/pieprz

KURKI:
- 250-300g kurek
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- sól/pieprz
- 1 natka pietruszki drobno posiekana

Kurki zalewamy chłodną wodą i odstawiamy do odmoknięcia. Kaszę gryczaną przelewamy wrzątkiem i zalewamy 2-2,5 szklankami gorącej wody. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz grzyby, gotujemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie sypka.

Na suchej patelni prażymy orzechy, a po chwili dodajemy ksylitol, chilli , sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, a kiedy orzechy będą już uprażone odstawiamy je do ostygnięcia.

Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy masło lub olej, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, kiedy będą się dusić opłukujemy kurki i kroimy na mniejsze kawałki. Kiedy cebula i czosnek będą już miękkie dodajemy kurki, polewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem i solą. Dusimy bez przykrycia, aż do momentu kiedy kurki mniej więcej odparują wodę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki.

Kiedy wszystko będzie już gotowe dokładnie mieszamy kaszę z kurkami i natką pietruszki. Obficie polewamy olejem lnianym i posypujemy uprzednio posiekanymi orzechami. Smacznego!

3 komentarze:

  1. już dawno miałam przyrządzić kaszę z Jadłonomi, może następnym razem jak natrafię na kurki to od razu przypomni mi się ten przepis - w takim zestawieniu po prostu musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń