9 lipca 2015

CHUTNEY TRUSKAWKOWY | bez cukru, naturalny, sezonowy

O tym, że jestem fanką MedTuJemy wiecie już od dawna. O tym, że z reguły spóźniam się z sezonowymi przepisami też ;) Ale sprawdziłam, truskawki jeszcze są, a z podanej przeze mnie ilości wychodzi taki oto nie dość, że pyszny, ale i śliczny słoiczek WECK :) Zachęcam, ten chutney to naprawdę „coś innego” ;)

fot. MŚ


CHUTNEY TRUSKAWKOWY | bez cukru, naturalny, sezonowy
inspirowałam się przepisem MedTuJemy z książki KarolinaOdNowa

Składniki:

- 500g truskawek w całości bez szypułek
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2-3 laski cynamonu
- 3 goździki
- 1 łyżeczka czarnej lub brązowej gorczycy
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 5 łyżek ksylitolu

Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy na nim laski cynamonu i goździki po chwili dodajemy gorczycę i podgrzewamy całość, aż do momentu, w którym gorczyca zacznie strzelać. Dodajmy resztę składników, smażymy na małym ogniu przez ok, 20 minut delikatnie mieszając żeby truskawki się nie rozpadły, jeszcze ciepłe wkładamy do słoika, a to co zostanie wcianamy :)

fot. MŚ


2 komentarze:

  1. pasowałby mi do łosoia, indyka lub kaczki i... owsianki na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń