20 lipca 2015

BEZGLUTENOWE JAGODZIANKI | wegańskie, bez cukru, sezonowe

Samo słowo jagodzianka wywołuje u mnie przemiłe wspomnienia. Zwykłam jadać je w Warszawie podczas odwiedzin u mojej kuzynki, jej mama, a moja Ciocia kupowała je nam np. w drodze na basen, który podczas upalnych wakacji był jedną z najwspanialszych rzeczy tym bardziej, że obydwie uwielbiałyśmy wodę. Dzisiaj trochę starsza wzięłam się za upieczenie swojej wersji, tym razem bez glutenu i lukru. Efekt końcowy jest bardzo smaczny, ale to na pewno trochę inny smak od tego, który pamiętam z dzieciństwa, ponieważ mąka bezglutenowa nie smakuje i nigdy smakować nie będzie jak ta z pszenicy.

fot. MŚ


BEZGLUTENOWE JAGODZIANKI | wegańskie, bez cukru, sezonowe
inspirowałam się przepisem Małgorzaty Kalemby-Dróżdż z książki Słodki sposób na alergię 

Składniki:

CIASTO:
- 2 szklanki mieszanki bezglutenowej z tego przepisu
- ok. 25g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru kokosowego
- 1 szklanka ciepłego mleka kokosowego
- szczypta soli
- opcjonalnie: do posypania mąka kokosowa

NADZIENIE:
-200g jagód
- 1 łyżka cukru kokosowego zmielonego w młynku do kawy
- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej

Ciepłe mleko łączymy z drożdżami i cukrem kokosowym, odstawiamy na ok. 15 min. Mix bezglutenowy łączymy ze szczyptą soli, po czym dodajemy mieszankę mleka, drożdży i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 min. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie, umyte jagody łączymy z cukrem kokosowym i mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, mieszamy.

Od wyrośniętego ciasta odrywamy kulki (fajnie działa coś co pozwoli nam zachować zawsze ten sam rozmiar, np. bardzo duża łyżka do lodów). Ciasto bardzo się klei więc musimy dbać o to, aby ręce i blat, na którym pracujemy pokryte były mąką. Z ciasta formujemy placki, do których wkładamy jagody, bardzo delikatnie je zaklejamy i odstawiamy na wcześniej przygotowaną blachę z papierem do pieczenia. 



fot. MŚ

Kiedy wszystkie jagodzianki są już gotowe (jeżeli zostało Wam trochę jagód, połóżcie je na wierzch) odstawcie je ponownie na ok. 20-30 min. Po tym czasie rozgrzejcie piekarnik do temp. 180st. i pieczcie je ok. 12-15 min. Kiedy ostygną posypcie je mąką kokosową i zajadajcie, smacznego!




fot. MŚ





9 komentarzy:

  1. świetne jagodzianki! jak widać, bez glutenu wychodzą równie smaczne i puszyste :) wiadomo, tradycyjne na pszennej mące to inny wymiar, ale można upiec obie wersje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mogę zastąpić gumę ksantanową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że niczym, możesz pominąć i zobaczyć co będzie

      Usuń
  3. Wyszły, co prawda zrobiłam z malinami i borówkami ale były równie smaczne. :)

    OdpowiedzUsuń