8 czerwca 2015

MIX BEZGLUTENOWYCH MĄK | uniwersalny, pełnoziarnisty, nieoczyszczony

W sklepach ze "zdrową żywnością" roi się od gotowych bezglutenowych miksów, które kuszą obietnicą udanego wypieku. Najbardziej podobają mi się gotowce na chleb, które z pełnoziarnistością nie mają wiele wspólnego natomiast obfitują w ulepszacze, spulchniacze itp. świństwa. Powiem tak, gluten jest zdrowszy od tego! Z drugiej jednak strony zgadzam się, że posiadanie na stanie pięciu różnych mąk nie jest dla każdego z Was. Z pomocą przychodzę zatem ja, ze sprawdzonym bezglutenowym mixem, którego z powodzeniem możecie używać do wszystkich wypieków (nie próbowałam jeszcze chleba) na słodko i słono.

fot. MŚ


MIX BEZGLUTENOWYCH MĄK | uniwersalny, pełnoziarnisty, nieoczyszczony
inspirowałam sie przepisem z książki "Słodki sposób na alergię" M.Kalemby Dróżdż, autorki bloga Trochę Inna Cukieria 


Składniki:

- 3 szklanki mąki ryżowej (z brązowego ryżu)
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki gumy ksantowej*

Wszystkie składniki mieszamy i trzymamy w szczelnie zamkniętym słoju, u mnie szklany :)

*sprawdziłam gumę ksantową i nie boję się jej używać, dowody poniżej :)

fot. MŚ
fot. MŚ

14 komentarzy:

  1. ooo, bardzo ciekawy wpis, bo te sklepowe mixy, to faktycznie nie najlepsze na dłuższą metę. A tu fajne i proste składniki :)

    Pozdrawiamy, Maugo&Paszko

    OdpowiedzUsuń
  2. mieszanka supcio! upiekłam już na niej chleb! Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, ja jeszcze nie próbowałam, ae skoro mówisz, że działa :)

      Usuń
  3. a jaką mąką mogłabym zastąpić w tej mieszance mąkę ryżową ? niestety alergia wyklucza ryż ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Mam jeszcze pytanie o ten mix mak czy próbowała piec Pani na nim bułeczki? Do czego najczęściej tego mixu mogłabym użyć? Pozdrawiam serdecznie 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam na nim jagodzianki, proszę spróbować z bułeczkami, powinno być ok!

      Usuń
  5. Cześć :)
    Możesz jakoś odnieść się do tego wpisu:
    http://memeslife.pl/artykul-990,guma-ksantanowa-to-nic-innego-jak-sfermentowany-cukier-ze-zmutowanej-kukurydzy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po przeczytaniu boję się wyjść z domu! :) powoływałam się na dostępne żródło wiedzy, które załączyłam na zdjęciach, chciałabym wierzyć, że produkt, o którym piszą to część innych produktów przetworzonych, guma, którą dodaję kupowana jest osobno, w małych woreczkach, nie jest to gotowy mix mąk

      Usuń
  6. Może zamiast gumy mielone nieodtłuszczone siemie lniane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie jestem pewna, ale musisz spróbować i dać znać :)

      Usuń
  7. A zmiana maki ryzowej na kasztanowa lub kokosowa wchodzi w gre???bo tylko te moge😞

    OdpowiedzUsuń