11 lutego 2015

BROWNIE BLACK | bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie

W ostatnim plebiscycie na Facebooku to brownie zdecydowanie wygrało swoją przepisową kolejność na blogu. Zdecydowałam się na nie po wielu komentarzach pod jednym z moich pierwszych przepisów na to roślinne brownie  z fasoli, które jednoznacznie mówiły, że prawdziwe fasolowe brownie może być tylko z czarnej fasoli. Zakupiłam więc puszkę i zabrałam do pracy ;) Efekt? Prawdziwie ciężkie, czekoladowe brownie! Ciasto wyszło bardzo fajne, skusił mnie brak bananów, które jednak dają słodycz dlatego zmodyfikowałam trochę przepis o dodatkowy słód. Pachnie i wygląda obłędnie jednak ostrzegam, że jest dość ciężkostrawne jako, że sama czarna fasola nawet dobrze ugotowana należy do jednych z najbardziej trudnych do strawienia strączków.

fot. MŚ



BROWNIE BLACK | bezglutenowe, bezcukrowe i wegańskie
inspirowałam się tym przepisem od erVegan

Składniki:
foremka 21-22cm

- 1 puszka czarnej fasoli 
- 6 łyżek zmielonego siemienia lnianego (uzyłam złotego)
- 10 łyżek gorącej wody 
- 100g mąki migdałowej czyli migdałów zmielonych na mąką (użyłam blanszowanych)
- 50g kakao
- 1/4 max. 1/2 czekolady gorzkiej 90% 
- 0,5 szklanki ksylitolu zmielonego na mąkę
- 4 pełne łyżki melasy buraczanej 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego 
- po garści: migdałów, orzechów laskowych, jagód goji 

Fasolę odsączamy i dokładnie płuczemy, zostawiamy do odsączenia. Zmielone siemię lniane zalewamy gorącą wodą i mieszamy, aż do otrzymania bardzo gęstej papki. Migdały i orzechy laskowe siekamy na mniejsze kawałki niż połówki i zalewamy gorącą wodą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. 

Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy. W maszynie miksującej miksujemy fasolę i siemię, następnie dodajemy mąkę z migdałów, ksylitol, kakao i sodę oczyszczoną. Ponownie mieszamy po czym dodajemy melasę buraczaną i ekstrakt waniliowy. Jeśli chcemy dodać czekoladą łamiemy ją na kawałki i delikatnie mieszamy z ciastem tak żeby pozostała w kawałkach. Tak przygotowaną gęstą masą wykładamy natłuszczoną foremkę, jeśli będzie problem pomagamy sobie mokrą ręką. Na koniec odsączamy orzechy i układamy je na wierzchu ciasta delikatnie je w nie wgniatając. 

Całość umieszczamy w piekarniku i pieczemy ok. 40 min. na dolnym piętrze piekarnika, po czym wierzch nakrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 20 min. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozwalamy ostygnąć naszemu brownies'owi ;) Kiedy będzie już gotowa do jedzenia jagody goji na 2-3 min zalewamy ciepłą wodą, opłukujemy i układamy na wierzchu ciasta chyba, że ktoś lubi twarde. Według mnie namoczone smakują i wyglądają o niebo lepiej, smacznego!


fot. MŚ

8 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie, a do tego ma idealny skład :) Muszę poszukać w sklepach czarnej fasoli, bo nigdy takiej nie widziałam, ale też i specjalnie nie szukałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak pachnie! W niektórych można znaleźć, a w ostateczności ugotować samemu, ale do ciasta wolę taką puszkowaną

      Usuń
  2. A może być czerwona fasola? I co polecasz: roślinne ciasto czekoladowe czy brownie black?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to są dwa różne ciasta dlatego polecam wypróbować oba :) z czerwonej jest nieco lżejsze :)

      Usuń
  3. Czy zamiast mąki orzechowej można użyć innej? Mam w domu alergika ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, może dyniowej, albo z kasztanów? jeśli to też nie wchodzi w grę proponuję mix kukurydzianej, jaglanej i gryczanej :)

      Usuń
  4. Czy mogę zastąpić ksylitol miodem albo cukrem trzcinowym? W jakich ilościach?

    OdpowiedzUsuń
  5. cukrem trzcinowy tak, miodem nie (poddany wysokiej temp traci wartości odżywcze), daj tyle samo ile jest ksylitolu w przepisie, powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń