18 lipca 2014

CHIPSY CIECIORKOWE | uniwersalne, wyraziste i chrupiące

Dziś proponuję Wam coś baaardzo prostego, smacznego i uniwersalnego :) Co prawda Mundial już się zakończył, ale wakacje w pełni, weekendowe spotkania osiągają swoje apogeum, a to oznacza, że przekąski są w cenie :)

fot. MŚ

CHIPSY CIECIORKOWE | uniwersalne, wyraziste i chrupiące

Składniki:
na pełną miskę

- ok. 500g ugotowanej ciecierzycy (lub 2 puszki)
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy, u mnie wędzona papryka i zioła prowansalskie

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180-190st. Blachę do pieczenia smarujemy tłuszczem, a na nią wykładamy osuszoną cieciorkę, którą solimy, posypujemy pieprzem, ulubionymi ziołami oraz oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy i umieszczamy w piekarniku na minimum 30-35 min., maksimum 45 min. W międzyczasie mieszamy nasze chipsy żeby się nie spaliły i kontrolujemy poziom ich "chrupkowatości" ;)

Po maksimum 45 min. wyciagamy cieciorkę z piekarnika, pozwalamy jej wystygnąć i przerzucamy do miseczki. Najlepiej smakuje tego samego wieczoru :)





2 komentarze:

  1. A gdzie dostane wedzona papryke?? pozdrawiam Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hej Judyta, mnie udało znaleźć się w Marks&Spencer

      Usuń