7 maja 2014

POTRAWKA Z PORA I BOTWINKI | lekka, zdrowa i pyszna

Zdarzało mi się już pisać, że to co smaczne nie zawsze jest ładne, tak też jest w tym przypadku. Potrawka, kolejna z propozycji diety warzywno-owocowej (tak jak i poprzednie dania, wystarczy dodać troszkę oliwy i będzie "dla każdego") idealnie pasuje do innych warzyw takich jak np. szparagi, a jedzona sama też jest mniam!

fot. MŚ

POTRAWKA Z PORA I BOTWINKI | lekka, zdrowa i pyszna

Składniki:

- pęczek botwinki z buraczkami
- biała część pora
- sól/pieprz
- ulubione przyprawy np. majeranek, papryka słodka, cząber
- koperek do posypania

Na odrobinie wody dusimy pora pokrojonego w krążki, po chwili dodajemy poszatkowane buraczki i zostawiamy na chwilę. Następnie posypujemy solą i pieprzem, zostawiamy na dłuższą chwilę. Kiedy por i buraczki będą już "miękkawe" dodajemy przyprawy i poszatkowane liście botwinki. Zostawiamy pod przykryciem, aż wszystko ładnie się udusi, przekładamy na talerz, posupujemy świeżym koperkiem i jemy póki ciepłe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz