16 kwietnia 2014

SERNIK JAGLANY | bez glutenu, cukru i nabiału

Serniki, miłość ma i słabość zarazem. Kocham Was wszystkie, te kremowe i te bardziej twarożkowe, pełne bakalii jak i "puste" w środku, polane czekoladą lub posypane migdałami, mmm... Klasyczne serniki to jedne z ciast, których nie potrafię, albo po prostu nie chcę sobie odmówić, dlatego jako samozwańczy znawca i fan serników z całą odpowiedzialnością zapraszam Was na ten oto sernik... jaglany! :)

fot. MŚ

SERNIK JAGLANY | bez glutenu, cukru i nabiału 
inspirowałam się tym przepisem z bloga Cup&Cakes 

Składniki:
piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st, tortownica ok. 20, max 22 cm

SPÓD*:
- 70 g mąki gryczanej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70 g twardego oleju kokosowego

MASA:
- 1 puszka mleka kokosowego (z lodówki, musi postać co najmniej ok. 5 godzin)
- 2 szklanki mleka roślinnego do ugotowania kaszy (użyłam sojowego)
- 1 szklanka ugotowanej (w mleku roślinnym) kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka naturalnego olejku migdałowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- syrop z agawy w celu uzyskania takiego smaku słodkości jaki lubimy
- odrobina kardamonu
- żurawina lub inne suszki, które chcemy mieć w środku
- płatki migdałowej

*jeżeli komuś nie zależy na "bezglutenowości" może użyć niecałej szklanki np. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 

Mleko kokosowe umieszczamy w lodówce na min. 5 godzin przed rozpoczęciem pracy, jeżeli mamy taką możliwość wkładamy je dzień wcześniej aby gęsta część oddzieliła się od płynnej.

Kaszę jaglaną prażymy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w mleku roślinnym wraz z łyżeczką ekstraktu migdałowego.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Składniki kruchego ciasta (wychodzi naprawdę kruche, brak glutenu robi swoje) łączymy za sobą i wyrabiamy spód. Wykładamy nim blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia (ważne, z reguły nie używam papieru, ale ten spód jest tak kruchy, że inaczej będzie nam ciężko przenieść sernik bez uszkodzenia go na inny talerz) i posmarowaną tłuszczem, zapiekamy spód ok. 15 min.

W międzyczasie żurawinę zalewamy wrzątkiem, a ugotowaną w mleku kaszę (powinniśmy otrzymać dość lejącą konsystencję) łączymy z syropem, z agawy, twardą częśćią mleka kokosowego oraz kardamonem. Miksujemy wszystko na gęstą masę tak aby kasza miała konsystencję budyniu. Dodajemy wypłukane z cukru i oleju żurawiny, wszystko jeszcze raz mieszamy.

Nasz spód w tym czasie już się zrobił, pewnie zdążył troszkę ostygnąć. Wylewamy na niego masę i umieszczamy wszystko, w piekarniku na min. 35, max 45 min (ja piekę ok 40 min, z tym, że ok.10 ostatnich już tylko od spodu).

Tak przygotowany zostawiamy do wystygnięcia i ścięcia na parę godzin. Kiedy będzie już całkiem chłodny delikatnie smarujemy jego wierzch odrobiną syropu z agawy i posypujemy uprzednio podprażonymi migdałami. Mniiiiaaaaam, wielkanocni goście nie zorientują się nawet, że to sernik bez sera!

fot. MŚ

fot. MŚ

Tym samym dołączam do akcji Kasza jaglana na słodko 




21 komentarzy:

  1. a mleko kokosowe? Dodajemy je po zmiksowaniu do kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, tak :) mleko (twardą część) dodajemy do ugotowanej kaszy na etapie miksowania :)

      Usuń
  2. Szklanka ugotowanej kaszy czy może Szklanka surowej i tyle ugotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka surowej kaszy (wcześniej uprażonej i przelanej wrzątkiem) ugotowana w 2-óch szklankach mleka roślinnego (np. migdałowego) :)

      Usuń
  3. uwielbiam to ciasto, mogłabym zjeść je całe sama, z reszta raz mi się to prawie udało ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę mąki kukurydzianej, czym mogę ją zastąpić? W grę wchodzi tylko jaglana, gryczana, zmielone ziarno amarantusa lub quinoi, bo nawet mąki ryżowej nie mogę jakby co. Jak zwiększę ilość gryczanej, to nie wiem czy zdominuje mi ona smak, zaś jak dam jaglaną to nie wiem czy mi się nie rozleci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ciasto z tego przepisu też się "rozlatuje" bo nie ma co tam kleić, spróbuj z amatantusem, albo mąką migdałową (do zrobienia samemu, trzeba po prostu zmiksować migdały blanszowane zamiast płacić 30 zl za 300g w sklepie), daj znac jak wyszło :)

      Usuń
  5. Jak dam owoce na ciasto i dopiero do piekarnika..wyjdzie?
    pozdr Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem, nie próbowałam, na Twoim miejscu wcisnęłabym je w masę żeby się nie spaliły, albo zrobiła z nich mus i polała nim wierzch :)

      Usuń
  6. Dzieki za odp, bede dzialac w weekend, dam znac jak wyszlo :-)
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiony!! Pycha :-) Z braku potrzebnych skladnikow spod zrobiony ze zmiksowanych platkow owsianych, kakao i oleju kokosowego, sernik slodzony daktylami a na gorze maliny, jedyne co kupuje mrozone, wiec sie nie spalily. Wlasnie podjadam jescze na cieplo, ciekawa jestem jak bedzie smakowac na zimno :-)
    Judyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie komentarze o tej porze są zabronione!!! :)

      Usuń
  8. Czy do masy jaglanej, można dodać pulpę migdałowa powstała przy produkcji mleka :) ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast kaszy jaglanej moze byc pulpa z wiorek kokosowych pozostsla po zrobieniu mleka??

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzień dobry
    a jak dużo tego mleka kokosowego powinno być? Bo są puszki w różnych rozmiarach.

    Pozdrawiam
    maciek

    OdpowiedzUsuń
  11. puszki to najcześciej 400ml, twarda czesc z takiej wielkosci puszki

    OdpowiedzUsuń