9 kwietnia 2014

LIGHTOWA BABKA | bez glutenu, cukru, mąki i nabiału

Święta już za pasem więc na blogach kulinarnych pełna mobilizacja przepisowa. Nie wypada żeby u Dzikiego było inaczej więc wykroiłam dla Was taką oto recepturę na naprawdę zdrowe, świąteczne ciasto (świąteczne ze względu na foremkę, w której jest pieczone, zamiencie ją na inną, a będzie "normalne" ciasto, ups czyżbym zdradziła tajemnicę "świątecznych" przepisów? :)). Tak czy siak jest to kolejne z serii ciast "bez": mąki, cukru, nabiału, a co za tym idzie glutenu i zbędnych kalorii :) Czy wspomniałam, że jest przepyszne?

fot. MŚ


Jak zwykle dużo pisania, a mało roboty, także do dzieła!

LIGHTOWA BABKA | bez glutenu, cukru, mąki i nabiału 

Składniki:
foremka to standardowa "babka", piekarnik rozgrzewamy do temp. 180st. 

- ok. 420-440g ugotowanej ciecierzycy lub 2 puszki gotowej ciecierzycy
- niecała szklanka migdałów
- 2 duże, dojrzałe banany lub 3 średnie
- 4 łyżki karobu lub kakao (ja daję pół na pół)
- 4 łyżeczki stewii lub 4 łyżki melasy buraczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej lub domowego proszku do pieczenia z tego przepisu
- żurawina
- płatki migdałów
- odrobina melasy z buraka, lub innego płynnego słodu do posmarowania babki w celu "przyklejenia" migdałów
- odrobina tłuszczu do przygotowania foremki (ja uzywam Oli Oli do pieczenia)

Migdały umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy bardzo drobno. Następnie dodajemy ciecierzycę, mielimy, a następnie banany i znów miksujemy. W międzyczasie żurawinę, którą chcemy dodać do ciasta umieszczamy w miseczce i zalewamy taką ilością gorącej wody, aby ją przykryła (w ten sposób pozbywamy się cukru, ewentualnej mąki pszennej oraz tłuszczu, którym traktowane są suszone owoce), piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st.

Do tak przygotowanej mieszanki dorzucamy pozostałe suche składniki czyli:  kakao i karob, sodę oczyszczoną lub domowy proszek do pieczenia. Zgadnijcie co robimy, mielimy! Na sam koniec dodajemy żurawinę i delikatnie wszystko mieszamy. Tak przygotowanę masę wkładamy do uprzednio wysmarowanej formy na babkę i pieczemy ok. 40, max 45 min. Kiedy nasza babka siedzi w piekarniku na małej patelni prażymy ok. garści płatków migdałowych uprzednio połamanych.

Upieczoną babę delikatnie smarujemy odrobiną melasy buraczanej, a następnie posypujemy migdałami. Tak przygotowane ciasto z dumą prezentujemy na świątecznym stole :)

fot. MŚ

9 komentarzy:

  1. Jaka fajna babka , jaki fajny blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję margot <3 zapraszam ilekroć będę mogła się na coś przydać :)

      Usuń
  2. Czyżby moje Ciasto z ciecierzycy bez cukru, mąki, tłuszczu i glutenu, było inspiracją? ;).
    W formie babki wygląda jeszcze ładniej niż w keksówce, muszę chyba kupić jakąś nową formę do ciast :)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pisałam o tym już rok temu: https://www.facebook.com/DzikiNasladowca/photos/pb.121950338005375.-2207520000.1409682621./164365113763897/?type=3&theater

      :)

      Usuń
  3. A mi nie wyszła. Fakt, wsadziłam do krótszej keksówki, ale siedziała 1,5 h w piekarniku i nadal była rozlazła w środku. W tej chwili się studzi, ale nie podejrzewam, by była zdatna do krojenia po wystygnięciu. Ponadto przegrzałam dwa (większe) z trzech sprzętów mielących, jakie mam w domu. Czego używasz? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawka, po wystudzeniu babka wyszła całkiem niezła! A wręcz fantastyczna! :D Zrobię powtórkę na Wielkanoc :) Ciekawa jestem tylko czy byłaby taka sama po 45 minutach pieczenia...
      Po wyliczeniu wartości odżywczych i wymienników dla cukrzyków też całkiem nieźle się prezentuje.

      Usuń
  4. czeć al, na priv napiszę Ci czego używam, dobry sprzęt to podstawa :)

    OdpowiedzUsuń