2 marca 2014

OWSIANKO-JAGLANKA BANANOWA | śniadaniowa, sycąca, naturalnie słodka

Teorii na temat odżywiania, róznego rodzaju diet itp. jest i powstanie jeszcze tysiące. W całym zgiełku informacyjnym dotyczącym zdrowego jak i niezdrowego odżywiania, zawsze znajdziemy jeden wspólny temat: ŚNIADANIE TO NAJWAŻNIEJSZY POSIŁEK DNIA. A śniadanie w poniedziałek jest jeszcze ważniejsze w związku z tym, że rozpoczyna cały nasz tydzień :) Dlatego zapraszam Was na zdrową i sycącą owsianko-jaglankę.

owsianko-jaglanka bananowa Dziki Naśladowca
fot. MŚ



Kiedy przychodzi do przygotowania śniadania na bazie kaszy jaglanej lub płatków owsianych mam nie lada zagwostkę. Zadaję sobie pytanie, na co mam większą ochotę, co jest zdrowsze, z czym dany dodatek śniadaniowy będzie lepiej smakował. Jednak odkąd odkrywałam  owsianko-jaglankę Beaty Pawlikowskiej odważyłam się na połączenie obydwu składników jakimi jest kasza i płatki owsiane. To był strzał w 10!

Tip dla bezglutenowców, 3 łyżki płatków zastąp 3 łyzkami kaszy jaglanej :)

Składniki: 
z podanej ilości wychodza 2 porcje 

- 3 łyżki płatków owsianych górskich 
- 3 łyżki suchej kaszy jaglanej 
- mleko roślinne z dzikiej produkcji
- 1 dojrzały banan
- wiórki kokosowe
- cynamon
- złote rodzynki jumbo lub żurawina

Płatki owsiane zalewam wodą dzień wcześniej, żeby były miękkie i lżej strawne. Kaszę jaglaną prażę i gotuję wg. tych wskazówek. 

Do ugotowanej kaszy dodaję wcześniej namoczone płatki owsiane i zalewam mlekiem roślinnym. Zostawiam do podgrzania dłuższą chwilę, dodaję suszone owoce (wcześniej wypłukane gorącą wodą), nie zapomninam także o cynamonie.

Tak przygotowaną owsianko-jaglankę przekładam do misek, na wierzch wkrajam po pół banana, którego posypuję cynamonem i wiórkami kokosowymi. Jeżeli chcesz możesz też dodać więcej ciepłego mleka, śniadanie będzie wtedy bardziej "pływające" :) Smacznego, nowego tygodnia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz