19 lutego 2014

PARMEZAN Z MIGDAŁÓW | uniwersalny, zdrowy, pyszny

Kiedy gotujemy zgodnie z filozofią kuchni naturalnej oraz kuchni slow, a przynajmniej tak staram się gotować dla siebie i najbliższych, zdarzają się momenty kiedy brakuje pewnych "tradycyjnych" dodatków. Nie zrozumcie mnie źle, nie widzę niczego złego w dodaniu do posiłku raz na jakiś czas kawałka tradycyjnego parmezanu (nie mówię o klasycznym żółtym serze tylko prawdziwym włoskim parmezanie). Jednak kiedy okazuje się, że ten najtłustszy z serów ląduje na naszym talerzu nie raz na jakiś czas tylko trzy lub cztery razy w tygodniu, wtedy warto się zastanowić. A wracając do naszego parmezanu migdałowego to jest on tak samo smaczny jak ten tradycyjny, o niebo zdrowszy, duuużo tańszy, a w lodówce może stać równie długo ja ten tradycyjny ;)

parmezan migdałowy Dziki Naśladowca
fot. MŚ




PARMEZAN Z MIGDAŁÓW | uniwersalny, zdrowy, pyszny 
inspirowałam się tym przepisem od Jadłonomii

Składniki*:
z podanej ilości wychodzi pełen słoiczek parmezanu

- szklanka blanszowanych migdałów 
- sól morska świeżo zmielona
- odrobina chilli lub pieprzu cayenne
- opcjonalnie: 3 łyżeczki płatków drożdżowych 

* wspaniale komponuje się z tym naturalnym sosem pomidorowym 

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na mąkę. Jeżeli parmezan jest za mało słony dodajemy więcej soli. 

Parmezan nadaje się nie tylko do makaronów, wspaniale smakuje też z frittatami, pieczonymi warzywami oraz innymi potrawami, do których klasycznie dodajemy parmezan, spróbujcie! :)



2 komentarze: