29 stycznia 2014

GULASZ DYNIOWO CIECIERZYCOWY | rozgrzewający, kolorowy i pyszny

Po krótkim wywiadzie okazało się, że części z Was udało się zachować jeszcze jakąś zapomnianą dynię :) W przyszłym roku na pewno też o tym pomyślę natomiast w tym, na ratunek przyszedł mi pewien Ekorolnik z powiatu średzkiego ;) Oddał mi swoją ostatnią ekodyńkę, z której przyrządziłam mistrzowski gulasz!

gulasz dyniowo ciecierzycowy  Dziki Naśladowca
fot. MŚ



GULASZ DYNIOWO CIECIERZYCOWY | rozgrzewający, kolorowy i pyszny

Składniki:

- 1 dynia Hokkaido
- 1 puszka ciecierzycy lub pół szklanki suchej do ugotowania *
- 1 por
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka lub duża marchewka
- sos sojowy, najlepiej tamari (tamari to ten bez glutenu)
- sól/pieprz
- masło ghee lub inny dobry tłuszcz
- przyprawy: imbir, majeranek, kurkuma, gałka muszkatołowa, słodka papryka, odrobina cynamonu oraz inne ulubione

Dynię obieramy i kroimy na duże kawałki. W dużym garnku o grubym dnie, lub w woku roztapiamy łyżeczkę masła, na to wrzucamy pokrojony w plasterki por oraz pokrojoną w pióra cebulę, zostawiamy na 2/3 min, aż zmiękną. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę lub marchew na końcu dynię, solimy i zostawiamy na ok. 30 min na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. 

Po upływie tego czasu dodajemy ciecierzycę, jeszcze trochę soli do smaku, pieprz, resztę przypraw oraz sos sojowy wg własnego uznania. Gotujemy kolejne 10 min. 

Tak przygotowany gulasz wygląda i smakuje bajecznie! Wspaniale rozgrzewa w zimowe dni :) U mnie podawany był ze świeżą sałatą oraz ugotowaną komosą ryżową z sosem awokado z tego przepisu i kiełkami słonecznika. Śmiem zaryzykować twierdzeniem, iż okazało się to połączeniem idealnym! 

Smacznego :)




2 komentarze:

  1. O, dzisiaj zrobię na kolację. Nie mam niestety świeżej dyni, skorzystam z mrożonej. A ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń