5 grudnia 2013

CHLEB, CIASTO BANANOWE a' la PIERNIK | bez cukru, tłuszczu, jajek i mleka

W tym roku, w grudniu, tak jak i w poprzednich latach, 90% wpisów na blogach, stronach, facebookach itp. zacznie się od zdania "Czas Świąt Bożego Narodzenia...." lub czymś w tym rodzaju. Skąd wiem? Nie pytajcie ;) 

Chcąc rozpocząć wpis trochę inaczej, przedstawiam Wam moją propozycję na tegoroczne ciasto świąteczne. Przez jednych nazywany chlebem, przez innych ciastem, a przeze mnie PIERNIKIEM BANANOWYM na pewno posmakuje tym, którzy lubują się w "klasycznych" smakach jak i tym, którzy preferują coś lżejszego :) Moja propozycja jest: smaczna, pachnąca, zdrowa, pełnoziarnista i nie zawiera białego cukru. Na pewno udało mi się Was zachęcić więc nie zwlekajcie i czytajcie "dalej"...



Chleb, Ciasto, Piernik Bananowy Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska

CHLEB, CIASTO BANANOWE a' la PIERNIK | bez cukru, tłuszczu, jajek i mleka

Składniki: 
pieczemy w 180 st. przez ok. 35/40 min., w klasycznej foremce keksówce

- 4 bardzo dojrzałe banany
- szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej (ok. 240 g)
- garść łuskanych ziaren słonecznika
- garść łuskanych ziaren dyni
- garść łuskanych orzechów włoskich (pokruszonych)
- garść suszonych daktyli
- garść innych suszonych owoców, u mnie: śliwki, rodzynki i morele
- łyżka domowej przyprawy piernikowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- Oli-Oli lub inny zdrowy tłuszcz do wysmarowania foremki ( np. odrobina oleju kokosowego, masła klarowanego lub oleju rzepakowego)

Chleb, Ciasto, Piernik Bananowy Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska

Piekarnik rozgrzewamy do temp. ok. 180°C.
Suszone owoce jak i pestki (nawet jeżeli są bio i niesiarkowane) płuczemy 
w czystej wodzie z dodatkiem soli i pozostawiamy do obeschnięcia na sitku. 

W misce widelcem lub praską do ziemniaków rozdrabniamy banany. Kiedy będą już 
bardzo miękkie i "lejące" dodajemy mąkę, sodę i przyprawę. Mieszamy wszystko bardzo 
dokładnie. Następnie dodajemy pestki i suszone owoce. Ponownie dokładnie mieszamy 
i przekładamy do natłuszczonej foremki. 


Chleb, Ciasto, Piernik Bananowy Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska


Jeżeli umazaliście foremkę przy nakładaniu ciasta, nie przejmujcie się tym tylko weźcie 
kawałek suchego ręcznika kuchennego i delikatnie zetrzyjcie "maziaje". 

Tak przygotowaną formę wsuńcie do nagrzanego już piekarnika i pieczcie minimum 30/35 min. 
Obserwujcie wierzch ciasta, nie powinien zrobić się zbyt ciemny. 


Chleb, Ciasto, Piernik Bananowy Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska

Kiedy ciasto będzie już gotowe, pozwólcie mu "dojść" w piekarniku ok. 15 min, a następnie 
wyjmijcie je delikatnie z foremki i pozostawcie do wystygnięcia na drewnianym podłożu. 
UWAGA! Piernik jest dobry i gotowy do krojenia dopiero po całkowitym wystygnięciu, 
a więc po upływie 2/3 godzin. 

Smacznego Dzikusy! :)


Chleb, Ciasto, Piernik Bananowy Dziki Naśladowca
fot. Marta Szczygłowska, https://www.facebook.com/Photo.Coaching.Polska







6 komentarzy:

  1. Przepis wypróbowany (z małą modyfikacją) i wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, pochwal się co zostało zmienione :)

      Usuń
  2. zrobione :) pychaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne. Cenna informacja ze musi nanpierw WYSTYGNĄĆ!

    OdpowiedzUsuń