11 lipca 2016

MUFFINY JAGODOWE | bez cukru, jaj i mleka

Dzielę się z Wami sprawdzonym przepisem na te mięciutkie muffiny jagodowe, które pomimo braku jajek i cukru są bardzo, bardzo smaczne. Poza tym jestem prawie codziennie atakowana telefonami i wiadomościami z prośbą o przepis, ponieważ smakują każdemu kto ich spróbował. Mojej Mamie tak przypadły do gusty, że po wyjęciu pierwszej partii z piekarnika zapytała czy przypadkiem nie zrobię kolejnej, w końcu mam jagody ;) Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad tym, ponieważ ich wykonanie zajmuje jakieś 5 min plus pieczenie!

fot. MŚ


MUFFINY JAGODOWE | bez cukru, jaj i mleka
inspirowałam się tym przepisem od Kwestii Smaku


Składniki:
na 12 małych lub 6 dużych foremek do muffinek

- 250g mąki orkiszowej 1100
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów np. z tego przepisu
- 100g ksylitolu
- 2 łyżeczki zamiennika jajka No Egg
- 100g rozpuszczonego oleju kokosowego
- ok. 250 ml mleka roślinnego (pierwszy raz użyłam owsianego owocowego, drugi raz orkiszowego, a następnym razem wezmę czekoladowe)
- 250g umytych jagód
- opcjonalnie: troszkę domowego marcepanu z tego przepisu

Łączę ze sobą suche składniki: mąkę, zamiennik jajka, ksylitol, proszek do pieczenia. Dodaję roztopiony olej i powoli dolewam mleko, aż do uzyskania naleśnikowej konsystencji. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 st. Na końcu dodaję jagody i wszystko delikatnie mieszam. Przekładam je do foremek na muffiny i piekę ok. 30 min w zależności czy używam dużych foremek czy małych (małe piekę ok. 25 min., a duże ok. 30-35 min). Jeżeli macie marcepan możecie posypać nim muffinki przed włożeniem do piekarnika. Smacznego J 

2 komentarze:

  1. Witam. Czy bez zamiennika jajek też wyjdą takie pyszne ? ;) co dać zamiast? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, możesz spróbować dodać dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego, ale nie gwarantuję, że muffiny będą miały taką konsystencję jaką mają z zamiennikiem, powodzenia :)

      Usuń